Srijeda, 8 prosinca, 2021

Ko sve u Republici Srpskoj strahuje od međunarodnih sankcija? Nigdje nema potpisa Milorada Dodika, ali tu su Čubrilović, Cvijanović…

Nemojte propustiti

Nigdje ni na jednoj odluci, ni na jednom zakonu nema potpisa Milorada Dodika, već su potpisi Čubrilovića, Cvijanović i ostalih.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović najavio je svoje odsustvo sa pozicije predsjednika, te odredio ko će ga na čelu najvišeg entitetskog zakonodavnog tijela, mjenjati za vrijeme dok bude odsutan.

Čubrilović je svoju odluku, prenijeli su mediji, saopćio najbližim saradnicima, dok o razlozima njegovog odsustva može se samo nagađati.

“Nagađa se da su razlozi Čubrilovićevog odsustva zdravstvene prirode, što nije isključeno.

Nerjetko na sjednicama NS RS reagira ishitreno, nervozno, izlazi iz sale, pa ga, prilično bijesnog, srećemo po hodnicima.

Sve je moguće, ali ono što je već postala javna tajna jeste da Čubrilovićeva nervoza, kao i nervoza mnogih drugih članova parlameta, ministara i nosioca drugih visokih funkcija u RS, ima dublje razloge”, kaže izvor portala politicki.ba iz RS-a dobro upoznat sa trenutnom političkom situacijom u ovom entitetu.

Naime, priče o mogućim sankcijama funkcionera i privrednih subjekata bliskih Miloradu Dodiku, koje su sve glasnije nakon učestalih posjeta visokih funkcionera međunarodne zajednice koji “jedan na jedan” razgovaraju, ne samo sa Čubrilovićem, već i sa predsjednicima poslaničkih klubova u NSRS, podgrijavaju strah da bi mnogi od njih mogli doći na nišan međunarodnih sankcija.

Nikome se, kaže sagovornik istog portala, “ne gine”, posebno ne onim koji su u vrijeme vladavine Milorada Dodika stekli ogromno bogatstvo, osnovali privatne firme i postali dioničari velikih državnih firmi.

“Svi oni strahuju od blokada svojih računa, pa i onih na koje im liježe mjesečna plaća, od zaustavljanja rada svojih firmi koje se, mahom, naslanjaju na entitetski, a neke i na strani novac.

Njihovim glasovima i potpisima usvajaju se odluke o prenošenju nadležnosti sa BiH na entitet i stranci su im jasno kazali šta ih čeka.

Jer nigdje ni na jednoj odluci, ni na jednom zakonu nema potpisa Milorada Dodika, već su potpisi Čubrilovića, Cvijanović i ostalih.

Iz ličnih kontakata znam da su mnogi uplašeni zbog mogućnosti da sankcije pogode njih, a ne stvarnog krivca za sve što se događa”, kaže isti sagovornik koji je iz opravdanih razloga govorio pod uslovom anonimnosti.

Mnogi koji poznaju stanje u manjem bh. entitetu, tvrde da Milorad Dodik one koji bi mu eventualno mogli otkazati poslušnost “ima u šaci” i da niko od njih neće smjeti da mu se suprostavi.

Uz opoziciju koja, izuzev Nebojše Vukanovića, više liči na “postiđenu seosku mladu”, kaže sagovornik politički.ba, te dodaje kako će Milorad Dodik gaziti “do posljednjeg Srbina”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo