Utorak, 17 svibnja, 2022

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

Nemojte propustiti

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan sastanu, kako bi “rješavali probleme” naše države, Bosne i Hercegovine.

Koalicija “Država!” postavlja pitanje njima, ali i domaćim političkim akterima koji svojom šutnjom odobravaju ovaj očigledni protekcionizam: “S kojim pravom se predsjednici stranih država nameću kao posrednici? Ko ih je za to ovlastio? Čijem interesu ovakve besmislene ideje idu u korist?”

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata i suverena država koja će sama, kroz dogovor svih dijelova njenog društva, pronaći rješenja za svoje probleme, za one koji te probleme stvaraju i definirati put ka sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti.

Bez obzira na očigledne političke i teritorijalne aspiracije susjeda, ali i drugih međunarodnih faktora, bacanje pojasa za spašavanje potpuno izoliranom i neodrživom režimu Milorada Dodika, kroz kojekakve pregovore, nije prijateljska niti korisna inicijativa za našu zemlju. Takvim “prijateljskim” naporima treba zahvaliti i reći: “dosta je!”

Isključiva odgovornost je na našim institucijama, pravosudnim, zakonodavnim i izvršnim, na našim političarima koji su višedecenijskim zanemarivanjem uloge i institucija države, te iskorištavanjem svojih pozicija za ostvarivanje vlastitih interesa, svjesno kreirali situaciju da strani političari odlučuju o našoj sudbini.

Ne u našem interesu, nego u interesu vlastitih politika, svojih vazala u našoj zemlji i svog pozicioniranja u međunarodnim odnosima.

Koalicija “Država!” zato poziva vladajuće i opozicione snage, da konačno prekinu podaništvo i preuzmu odgovornost u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Njemačka u sve većim problemima

Samo u sektorima zdravstva, socijalne pomoći i obrazovanja šest od deset radnih mjesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne...

Možda vas zanima i ovo