Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Kofod: Izbori u BiH se trebaju održati u skladu sa međunarodnim standardima

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Neprihvatljivim je ocijenio prijetnje Rusije upućene Bosni i Hercegovini ukoliko bi ta zemlja postala članicom NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod danas boravi u Sarajevu, a jedna od tema razgovora u susretima sa bh. zvaničnicima je ruska agresija na Ukrajinu.

Jeppe je mišljenja da se niko nije nadao da će rat u Ukrajini biti u velikim razmjerama.

“Govorili smo o neisprovociranom napadu na Ukrajinu. Rat se vratio u Evropu i to u razmjerama koje niko nije mogao zamisliti. Važno je da stojimo zajedno mi koji se zalažemo za slobodu i da se suprotstavimo agresiji”, poručio je.

Među onima je koji smatraju da je potrebno vršiti pritisak na Rusiju kako bi se rat što prije završio.

“Imalo smo priliku razgovarati kako da se zajednički postavimo. Rat nas podsjeća kako posljedice mogu biti ozbiljne. Važno je vršiti stalan pritisak na Rusiju da stalno šaljemo pomoć Ukrajini kako bismo što prije okončali ovaj rat”, zaključio je ministar vanjskih poslova Danske.

Neprihvatljivim je ocijenio prijetnje Rusije upućene Bosni i Hercegovini ukoliko bi ta zemlja postala članicom NATO-a. Govorio je i o predstojećim izborima u BiH.

“Ovo je prilika da se razvije debata o razlikama, ali i debata i diskusija koja će biti demokratska, koja podrazumijeva poštivanje. Ključno je da se izbori održe u skladu sa svim relevantnim međunarodnim normama i standardima. Bosni i Hercegovini jeste potreban novi Ustav, potrebna je reforma izbornog zakonodavstva i to tako da se uskladi sa evropskim standardima, jer je to i način da se osigura napredak ka daljoj integraciji u EU”, kazao je Kofod.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novalić uputio poruku povodom obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je poruku povodom obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana i Dana...

Možda vas zanima i ovo