Utorak, 30 svibnja, 2023

Kofod: Izbori u BiH se trebaju održati u skladu sa međunarodnim standardima

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Neprihvatljivim je ocijenio prijetnje Rusije upućene Bosni i Hercegovini ukoliko bi ta zemlja postala članicom NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod danas boravi u Sarajevu, a jedna od tema razgovora u susretima sa bh. zvaničnicima je ruska agresija na Ukrajinu.

Jeppe je mišljenja da se niko nije nadao da će rat u Ukrajini biti u velikim razmjerama.

“Govorili smo o neisprovociranom napadu na Ukrajinu. Rat se vratio u Evropu i to u razmjerama koje niko nije mogao zamisliti. Važno je da stojimo zajedno mi koji se zalažemo za slobodu i da se suprotstavimo agresiji”, poručio je.

Upravo se čita:  Bivšem direktoru UIO potvrđeno pet i po godina zatvora, oslobođena za pranje novca

Među onima je koji smatraju da je potrebno vršiti pritisak na Rusiju kako bi se rat što prije završio.

“Imalo smo priliku razgovarati kako da se zajednički postavimo. Rat nas podsjeća kako posljedice mogu biti ozbiljne. Važno je vršiti stalan pritisak na Rusiju da stalno šaljemo pomoć Ukrajini kako bismo što prije okončali ovaj rat”, zaključio je ministar vanjskih poslova Danske.

Upravo se čita:  Upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od bujičnih poplava

Neprihvatljivim je ocijenio prijetnje Rusije upućene Bosni i Hercegovini ukoliko bi ta zemlja postala članicom NATO-a. Govorio je i o predstojećim izborima u BiH.

“Ovo je prilika da se razvije debata o razlikama, ali i debata i diskusija koja će biti demokratska, koja podrazumijeva poštivanje. Ključno je da se izbori održe u skladu sa svim relevantnim međunarodnim normama i standardima. Bosni i Hercegovini jeste potreban novi Ustav, potrebna je reforma izbornog zakonodavstva i to tako da se uskladi sa evropskim standardima, jer je to i način da se osigura napredak ka daljoj integraciji u EU”, kazao je Kofod.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo