Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Koga će Izetbegović predložiti za Predsjedništvo i Glavni odbor?

Nemojte propustiti

Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDA održat će se danas s početkom u 14 sati u prostorijama Doma policije, ulica Tina Ujevića 1 (Džidžikovac) u Sarajevu, piše bh. novinska agencija Patria.

Na sjednici će biti verificirani mandati članovima Glavnog odbora izabranih na 6. Kongresu SDA i članovima po položaju. Glavni odbor će razmatrati Poslovnik o radu ovog tijela, izvršiti izbor predsjednika i zamjenike predsjednika Glavnog odbora.

Također, na današnjoj sjednici bit će izabran i generalni sekretar Stranke, kao i Predsjedništvo SDA.

Podsjećamo, Kongres stranke izabrao je 85 članova GO. Predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora stranke, predsjednik SDA Brčko distrikta BiH kao i predstavnik članova stranke s prebivalištem u državama Evrope, prema položaju su i članovi Glavnog odbora (18 članova).

Nadalje, na prijedlog predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, članovi GO izabrani na Kongresu uključujući i članove GO prema položaju, birat će još 11 članova GO radi osiguravanja ravnomjerne zastupljenosti svih slojeva članstva.

Što se tiče Predsjedništva SDA (ukupno 31 član) njega po položaju čine predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, generalni sekretar stranke, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH, predsjednik Asocijacije mladih SDA i predsjednik Asocijacije žena SDA.

Ostale članove Predsjedništva bira Glavni odbor. GO prvo bira jednu polovinu članova Predsjedništva, od većeg broja predloženih kandidata od broja koji se bira, a koji su predloženi od GO. Nakon toga, GO bira drugu polovinu ostalih članova Predsjedništva na prijedlog predsjednika, glasanjem za ili protiv liste.

Predsjedništvo stranke u skladu sa Statutom stranke mora u svom sastavu sadržavati teritorijalnu zastupljenost kantona i regije te Distrikta Brčko, s tim da najmanje jedna četvrtina od ukupnog broja članova predsjedništva moraju biti iz jednog entiteta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo