Utorak, 19 siječnja, 2021

Koga štiti Gordana Tadić?: „Javnost je navikla na Dodikove provokacije i uporne nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali zbog čega ne reagira Tužilaštvo BiH“!?

Nemojte propustiti

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Oglasili se članovi porodice preminulog načelnika Foče: “Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”

Asim Radljeljaš naglašavada je Esed imao upalu pluća i problem sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene...

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara odštete

Sulejman Tabaković ističe da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo...

Nebojša Vukanović iznenađen izjavom Draška Stanivukovića: Pomogao sam mu da pobjedi u Banjaluci a smatra me drugoligašem

Vukanović naglašava da Stanivukovićeve izjave jasno govore da će biti kandidat za predsjednika Republike Srpske. Narodni poslanik Nebojša Vukanović istakao...

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) upozorila je danas da će 9. januar 1992. godine ostati upisan crnim slovima u svjetske udžbenike historije jer taj dan civilizirani svijet označava kao dan početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Iako je zločin genocida dokumentiran, dokazan i presuđen na najvišim međunarodnim sudskim instancama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska taj dan se označava kao dan osnivanja RS-a.

Mladi SDA naglašavaju da zbog historijskih činjenica treba podsjećati da je Republika Srpska nastala kao zločinačka paradržavna tvorevina koja je odgovorna za genocid, masovne egzekucije, zločine, sistematsko i kontinuirano etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i brojne druge zločine, a zbog takvih zločina političko i vojno rukovodstvo RS-a osuđeno je na zatvorske kazne.

Kako navode, javnost je navikla na provokacije lidera SNSD-a Milorada Dodika i uporne nasrtaje na ustavni poredak BiH i državne institucije, ali se postavljaju pitanje zbog čega ne reagira Tužilaštvo BiH i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona procesuira one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda, uključujući odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

– Podsjećamo javnost i državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da je Ustavni sud BiH svojom konačnom presudom proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a, a da se odgovorne osobe koje odbiju izvršiti konačne odluke sudova imaju kazniti zatvorskom kaznom – navode u saopćenju.

Političko instrumentaliziranje pravosudnih institucija, poput državnog Tužilaštva, u demokratskim zemljama je nedopustivo, upozoravaju iz SDA, a rukovodioci tih institucija moraju biti pozvani na odgovornost zbog neprovođenja zakona.

– Prešutno odobravanje kršenja odluka Ustavnog suda i proslave dana RS vrijeđa emocije i inteligenciju civiliziranog svijeta koji je zorno svjedočio o razmjerima zločina na kojima je stvoren ovaj entitet – saopćeno je iz Asocijacije mladih SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haradinaj zatresao Srbiju: “Idemo na referendum”

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramush Haradinaj, najavio je jučer referendum za ujedinjenje s Albanijom. On je tokom predstavljanja...

Možda vas zanima i ovo