Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Koja su zanimanja trenutno najtraženija u BiH: Evo šta se najbolje plaća

Nemojte propustiti

Veliki “boom” su doživjela zanimanja poput operatera u call centrima, zbog samog porasta potrebe građana da što više stvari obave putem interneta ili telefonskih poziva.

U prvoj četvrtini 2022. godine, na stranici MojPosao.ba objavljeno je više od 3.700 oglasa za posao i preko 8.600 radnih mjesta, a najveći broj oglasa bio je vezan za IT industriju te ugostiteljstvo i turizam.

Poredeći ove podatke sa istim periodom iz 2020. i 2019. godine, dolazi se do činjenice da se tržište rada oporavilo i potražnja za radnicima vratila se na pretpandemijski nivu, ocijenili su na ovom portalu za posao.

Na tih 8.600 pozicija ove se godine prijavilo više od 100.000 kandidata što također predstavlja rast u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. Osim što je zabilježen rast oglasa za posao, podaci govore i o izmjenama strukture najpopularnijih zanimanja u Bosni i Hercegovini.

Tako je prema podacima s kojima raspolaže ovaj portal, najveći broj oglasa vezan za IT industriju, ugostiteljstvo i turizam, te zdravstveni sektor. Dodaju i kako je u zadnje vrijeme među oglasima porastao broj onih koji nude opciju rada od kuće.

Veliki “boom” su doživjela zanimanja poput operatera u call centrima, zbog samog porasta potrebe građana da što više stvari obave putem interneta ili telefonskih poziva.

– Zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva postala su također tražena i popularna tokom cijele godine, a ne samo sezonski kao što je to prije bio slučaj, navode.

Primjetan je i rast broja oglasa koji se tiču ljudskih resursa, kako na asistentskim tako i na rukovodećim pozicijama u različitim industrijama.

– Potreba za zanatskim poslovima također postoji, ali je u isto vrijeme upravo taj kadar u deficitu jer je smanjen interes onih koji žele da budu zanatlije, kao i zbog odlaska tog kadra u inostranstvo, primjećuju na portalu MojPosao.ba.

Trend potražnje radnika u IT industriji prati i trend porasta plata u ovom sektoru, prenosi Tuzlanski.ba. Tako je, naprimjer, pozicija IT direktora plaćena 3.805 maraka, IT arhitekte 3.083, IT managera 2.609 maraka, dodali su sa portala za zapošljavanje.

Kada je riječ o najmanje plaćenim poslovima u BiH, na prvim mjestima su obućari s 633 marke, šivači 643 marke, čistači 668 maraka i radnici u osiguranju sa 674 marke. Slijede ih zaposleni u pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane s prosjekom od 713 maraka, građevinarstvu sa 770 i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima s 820 maraka.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2022. godine iznosila je 1.065 KM. Najviše prosječne neto plate u prethodnom kvartalu su bile u finansijskoj i djelatnosti osiguranja s 1.629 maraka, proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji s 1.585 maraka i sektoru informacija i komunikacija s 1.529 maraka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tineke Strik: Pozdravljam rezultate izbora u BiH, Schmidt zakomplikovao proces

"Srdačno pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku...

Možda vas zanima i ovo