Subota, 26 studenoga, 2022

Koja sve pozitivna dejstva na zdravlje ima kokosovo ulje?

Nemojte propustiti

U poslednje vrijeme kokosovo ulje postalo je izuzetno popularno u krugovima svih koji vode računa o ishrani.

I to nije slučajno.

Zdravija je opcija od komercijalnih ulja, a ukoliko odaberete kvalitetan proizvod, može vam donijeti najrazličitije zdravstvene benefite. Nastavite da čitate naš tekst i informišite se!

Važno je koje kokosovo ulje koristite

Kokosovo ulje je jedno od najzdravijih ulja, ali da biste iskusili sva njegova pozitivna dejstva, važno je da birate kvalitetan proizvod. Na našem tržištu možete pronaći brojna kokosova ulja koja su rafinisana, nastala pripremom na visokim temperaturama i na načine na koje se gube njihova pozitivna dejstva.

Zato se prije kupovine dobro informišite i pročitajte deklaraciju proizvoda. Najbolji izbor je hladno cijeđeno djevičansko organsko kokosovo ulje, nastalo od svježih plodova kokosove palme.

Temperatura tokom proizvodnje ne prelazi 60 stepeni, a ulje se dobija različitim mehaničkim procesima, bez upotrebe hemikalija. Finalni proizvod ima pravu aromu i ukus kokosa i može se koristiti na različite načine, donoseći brojne pozitivne efekte našem organizmu. Prilikom kupovine, osim na vrstu ulja, obratite pažnju i na prepoznatljivu oznaku koja svjedoči da je ulje zaista organskog porekla.

Ovakav proizvod od kokosa možete koristiti prilikom pripreme hrane. Odlično je za prženje i pečenje jer je na visokim temepraturama stabilno, odnosno ne oslobađa slobodne radikale, koji su poznati po tome da negativno utiču na sve ćelije u našem organizmu. Osim u pripremi ukusnih recepata, dobro se pokazalo i u kozmetičke svrhe.

Pogledajte koja sve dejstva može imati kvalitetno organsko kokosovo ulje.

Kokosovo ulje dobro je za jačanje imuniteta

Različita istraživanja pokazala su moć kokosovog ulja u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Srednjelančane masne kiseline koje se nalaze u njemu imaju antivirusna, antimikrobna i antigljivična svojstva i doprinose jačanju imunog sistema. U kokosovom ulju ima čak 44 % laurinske kiseline koja je jedna od najvažnijih masnih kislina za očuvanje imuniteta svakog čoveka.

Za borbu protiv kandide, drugih gljivica, ali i izbegavanje bakterija, zadužena je kaprilna kiselina koja se takođe može naći u pažljivo odabranom ulju od kokosa.

Antioksidativna dejstva kokosovog ulja

Antioksidansi su molekuli koji se bore protiv slobodnih radikala koje smo maločas pomenuli. Slobodni radikali su reaktivna jedinjenja koja stupanjem u interakciju sa drugim molekulima i dovode do oštećenja ćelija, što dalje može voditi do ozbiljnih bolesti.

Antioksidansi iz nerafinisanog kokosovog ulja mogu pomoći u borbi protiv upalnih procesa u organizmu koji su povezani sa različitim hroničnim bolestima poput artritisa i sličnih degenerativnih oboljenja. Antioksidansi se nalaze i u rafinisanom kokosovom ulju, ali u malim količinama, te ne mogu donijeti sve benefite kao djevičansko ulje od kokosa.

Kokosovo ulje je dobro za metabolizam, energiju i gubitak kilograma

Srednjelančane masne kiseline (MCT masti)  iz kokosovog ulja mogu pomoći u gubitku kilograma, sagorijevajući kalorije i smanjujući apetit. Istraživanja koja ovo potvrđuju rađena su na čistim MCT mastima.

Ona ne sadrže laurinsku kiselinu koja je najveći dio kokosovog ulja, te su dejstva za mršavljenje delimično primjenjiva na ovom ulju. Ipak, uvijek možete dodati kokosovo ulje u vaš omiljeni šejk ili kašu, odnosno zamijeniti drugi izvor masti istom količinom kokosovog ulja. Na ovaj način, duže ćete ostati siti.

Kada govorimo o efektima za metabolizam i energiju, ovo ulje je dobar izvor energije za tijelo za dugoročnim dejstvom na snagu i izdržljivost. Baš zbog toga, sve češće je izbor sportista i svih koji žele da održe dobru formu i energiju za sve izazove.

Ranije je kokosovo ulje bilo na lošem glasu zbog toga što su mnogi smatrali da se u tijelu skladišti kao mast. Ipak, straživanjima je dokazano da ovo nije slučaj, odnosno da se u tijelu pokreće mehanisam sagorijevanja viška masti koje se skladište u tijelu.

Pogodno je za kosu, kožu i zube

Kokosovo ulje je potpuno hipoalergeno i donosi brojne benefite za kožu, ukoliko se adekvatno koristi. Dobro se pokazalo za njegu suve kože, kao preparat za hidrataciju, a pokazalo se da može smanjiti simptome ekcema.

Preporučeno je da se pred spavanje nanosi na kožu, ali se svakako prije ovakve upotrebe treba konsultovati sa dermatologom, jer postoje stanja u kojima nije preporučljivo. Kada govorimo o njegovom dejstvu na kosu, istraživanja su utvrdila da smanjuje gubitak proteina iz dlake, što umanjuje krhkost, lomljenje i opadanje kose.

Kokosovo ulje se takođe koristi i za izbjeljivanje zuba, a najpoznatija je oil pulling metoda kada se jedna kašika kokosovog ulja mućka u ustima oko 30 minuta, 4 ili 5 dana u nizu. Prije upotrebe ulja od kokosa za izbjeljivanje, posavjetujte se sa vašim stomatologom. Ako se odlučite za ovu metodu, svakako je važno da koristite kvalitetno ulje.

Ukoliko želite zdravije da se hranite i svom tijelu doprinese na najbolji način, važno je da odaberete

kvalitetno organsko kokosovo ulje. Možete ga koristiti za prženje, ili još zdravije, pečenje omiljene hrane. Takođe, doprinijeće boljem ukusu, ali i zdravstvenim benefitima vašeg smutija, kaša, ali i drugih jela.

Benefiti koje smo istakli samo su neka od pozitivnih dejstva kvalitetnog ulja od kokosa, a osim toga, ono donosi i druge benefite o kojima se možete informisati u brojnim naučno-istraživačkim radovima.

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan i zanimljiv, te da ste saznali nešto novo o efektima koje pruža jedno od najzdravijih ulja!

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mlada policajka llišena slobode zbog prostitucije. Objavljeni su detalji

Policajka nije htjela ništa da komentariše već je odmah pozvala advokata, a nakon saslušanja puštena je da se brani...

Možda vas zanima i ovo