Srijeda, 12 svibnja, 2021

Koje dijelove povrća ne treba bacati

Nemojte propustiti

Čišćenje povrća trebao bi biti precizan posao, jer zapravo vrlo često bacamo upravo najbolje i najkorisnije dijelove
Kako čistite svoje povrće, mogao bi glasiti naslov ovog teksta, jer kad se poslušaju nutricionisti, ispada da ono što su nas učile mame i bake nema prevelikog smisla. Naime, klasično čišćenje povrća navodi nas na bacanje upravo najkorisnijih dijelova biljaka.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Primjerice, upravo počinje sezona mladog krompira koji na tržnicama ima dobru cijenu, tek malo skuplji od starog. Većina će ljudi mirno oguliti mladi krumpir, kao da se radi o starom, i baciti koru. Greška ne može biti veća, jer je kora mladog krumpira puna vlakana, željeza, vitamina C i kalija. Kora samo jednog mladog krompira sadrži 18 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana!

Lišće mrkve vam vjerovatno ne pada na pamet kao hrana, već ste ljuti na kumice koje vam i to uračunaju u vagu. No, lišće mrkve je sjajan izvor magnezija koji jača kosti i mišiće te regulira krvni pritisak. Uz to, ima i kalija i vitamina K, koji će također ojačati vaše kosti. Kako je obično gorko, lišće možete sitno nasjeckati i dodati u salatu, a obavezno ga stavite u juhu.

Lišće celera također sadrži i pet puta više magnezija i kalcija od stabljike, a ima i snažno protuupalno djelovanje, pa ga koristite kao i lišće mrkve.

Lišće brokule se obično prvo baca, a 30 grama ima 90 posto potrebne dnevne doze vitamina A, važnog za imunitet i zdrav vid. Uz to, takva porcija sadrži skoro 43 posto potrebne dnevne doze vitamina C.

Blitva će također zavladati stolovima, kao idealan prilog ribi, no stabljike najčešće završe u smeću. I opet pogrešno, jer se u njima nalazi glutamin, aminokiselina koja jača imunološki sustav i sposobnost oporavka od ozljeda. Uz to, stabljika blitve puna je vlakana, pa kad pripremate blitvu, sitnije nasjeckajte i stabljike i pomiješajte s lišćem.
(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo