Utorak, 27 srpnja, 2021

Kojović: Stopiranje Nacrta o porijeklu imovine je neosnovano

Nemojte propustiti

Smatram neosnovanim što je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo stopiralo upućivanje Nacrta zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika u Skupštinu Kantonu Sarajevo – kazao je danas u Sarajevu zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

– Iz Ministarstva Envera Smajkana iz Demokratske fronte kazali su da Nacrt ne može proći, jer samo članovi Vlade mogu pokrenuti inicijativu u vezi s njim, kao da premijer nije premijer, i kao da on nije zadužio Ministarstvo da pripremi Nacrt za dalju proceduru – istakao je Kojović.

Također je naveo da je jedan od argumenata Ministarstva da je predmetni zakon dat u formi prijedloga, što nije tačno, jer je dat u formi nacrta.

– Ministarstvu je sporno i to što nacrt nema preambulu, a upravo je zadaća Ministarstva bila da mu napiše preambulu. Vlada ga je i proslijedila Ministarstvu da bi ga ono formalno uredilo, a nesumnjivo je da je pisanje preambule zahtijevalo manje napora od iznalaženja neuvjerljivih ‘argumenata’ protiv ovog zakona – kazao je Kojović.

Također je naglasio da je jedan od argumenata Ministarstva bio onaj u kojem kažu da KS nema ustavnu nadležnost u ovoj oblasti.

– Ali, ako osim Ustava KS, pročitate i Ustav FBiH, koji je u ovom kontekstu neizostavan, vidjet ćete da u popisu nadležnosti FBiH nema pitanja koja reguliše ovaj zakon, a u članu 4. Ustava FBiH jasno stoji da “kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričitio povjerene federalnoj vlasti – istakao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo