Subota, 4 prosinca, 2021

Kokos: Eliksir života, čudotvorni plod tropske palme

Nemojte propustiti

Iako raste u tropskim predjelima, kokosova palma i njen plod kokosov orah (Cocos nucifera) koriste se svuda na planeti. Legenda kaže da se kokosova palma javila na tlu Polinezije, iz sjemena u koje se pretvorio siromašni mladić Al, neostvarena ljubav lijepe poglavičine kći Hine, pošto je neutješan umro. Njegov lik toliko je upečatljiv da se i danas vidi kada se kokos oljušti, tvrde Polinežani.

Kao “napitak života” darovan je ljudima voljom božanskih sila, smatraju Filipinci. Zanimljivo je da kokos ne upija morsku vodu, može da pluta i 4.500 km, a ukoliko se ponovo nađe na tlu – isklija. Poslije sedam godina rađa prvi plod, a drvo staro 15 do 60 godina rađa 60 do 80 oraha.

Kokosova palma ima mnogo namjena, plod je hrana, piće, lijek, koristi se u kozmetici, a drvo je građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode savremene industrije.

Orah je izuzetno bogat hranljivim sastojcima i lako se vari. U tradicionalnoj medicini u zemljama gdje rađa, kokos se koristi od pamtivijeka za najrazličitije bolesti.

Djelotvoran je kod gripa i prehlade, bronhitisa i astme, upale pluća, smetnji kod organa za varenje, gojaznosti. Preporučuje se za herpes, hepatitis C, bolesti izazvanih bakterijama (upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta). Pomaže i u liječenju bubrega jer doprinosi razgradnji kamenčića, kao i jetre i bešike.

Sportisti ga koriste kao izvor energije jer poboljšava izdržljivost. Izuzetno je zdrav za srce i koristan za normalan rad štitaste žlijezde. Pomaže u izlučivanju insulina i boljem iskorišćavanju glukoze u krvi. Na taj način smanjuje rizik za nastanak dijabetesa. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, usporava pojavu osteoporoze. Ublažava upalna stanja, podstiče regeneraciju i brže zarastanje povrijeđenih tkiva. Kokosovo ulje sadrži čak 66 odsto korisnih, uglavnom zasićenih masnih kiselina, koje se lako metabolišu u organizmu. Istraživanja pokazuju da su naročito djelotvorne kod neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i epilepsije. Snižava i nivo holesterola u krvi, redukuje tjelesnu težinu. Ulje posjeduje snažna antioksidantna svojstva, pa se preporučuje za njegu suve kože i protiv starenja, kao i za zdravlje kose.

“Vodica” protiv karijesa

Tim naučnika iz Dablina u Irskoj testirao je kako kokosovo ulje djeluje na Streptococus mutans, bakteriju koja se taloži na zubima i dovodi do propadanja. Rezultati su pokazali da kada se pomiješa sa pljuvačkom, efikasno uništava bakterije.

Na osnovu toga istraživači predlažu da se kokosovo ulje obavezno dodaje pastama za zube i vodicama za ispiranje usta, radi bolje zaštite zuba i desni. – S obzirom na to da se karijes javlja u ogromnom procentu kod djece i odraslih i na to se ne obraća dovoljno pažnje, čak ni u razvijenim zemljama, proizvodi za higijenu usta i zuba sa kokosovim uljem mogu da budu pravo rješenje – naglasio je dr Demijen Brejdi, vođa istraživačkog tima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo