Subota, 23 listopada, 2021

Kolaps zbog snijega: Škole obustavljaju nastavu, sela širom BiH ostaju bez struje – FOTO

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”74″]

Na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Bosanskopodrinjskog kantona 750 potrošača je bez struje, piše novinska agencija Patria. Komunikacija sa padinskim dijelovima Sarajeva od sinoć je otežana, a zbog snnježnih padavina Osnovna škola „Sokolje“ na Sokolju od danas je obustavila nastavu.

Kako je potvrđeno za bh. novinsku agenciju Patria iz ove škole, neki od učenika jutros su dosta teško došli na nastavu, jer je otežena komunikacija prema ovom dijelu grada.

Nastave na Sokolju neće biti do ponedjeljka, a ukoliko snijeg nastaviti padati i tokom vikenda, nastava bi mogla biti obustavljanja do daljnjeg. Snijeg stvara probleme u cijelom gradu.

Otresajte snijeg sa stabala u blizini vaših domova

Radnici komunalnog preduzeća “Park” čiste snijeg na trideset lokacija u Kantonu Sarajevo, a od građana traže da im pomognu u otresanju snijega sa stabala koja se nalaze u blizini njihovih domova.

Snijeg koji od sinoć ne prestaje padati u većem dijelu Bosne i Hercegovine napadao je u Sarajevu više od deset cm. Snijeg je težak pa pod njegovim opterećenjem pucaju grane stabala.

Iz “Parka” navode kako svako sačuvano drvo tokom zime znači ugodniji ambijent za život te je zbog toga veoma važno da se svi građani ukljuće u spašavanje stabala tokom sniježnih padavina.

Četiri putna pravca su zatvorena

Zbog snijega koji intezivno pada otežano je saobraćanje u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je saopćio da je zbog nepovoljnih vremenskih uslova saobraćaj u potpunosti zatvoren na četiri magistralna putna pravca u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Saobraćaj je u potpunosti zatvoren na relaciji Livno-Šujica kao i na putnom pravcu Glamoč-Mlinište. Saobraćaj je trenutno još zatvoren i na putnim pravcima Mihalj-Blidinje i Kupres-Šipovo”, naveli su iz BIHAMK-a.

Osim toga, saobraćaj na putnoj dionici Sarajevo-Konjic odvija se otežano zbog loših vremenskih uslova.

“Saobraćaj na dionici Sarajevo-Konjic je bio obustavljen jutros jer je došlo do kvara grtalice. Došlo je do redova na cesti dok se čekala druga grtalica. Trenutno je saobraćaj zabranjen samo za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere. Ostala vozila saobraćaju, ali otežano”, saopćili su iz BIHAMK-a.

Na graničnom prelazu “Izačić” zabranjen je prolaz vozilima preko 7,5 tona. zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj.

Zbog snijega koji intezivno pada otežano je saobraćanje u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Iz BIHAMKA-a preporučuju da se ne putuje bez prevelike potrebe i da se koristi zimska oprema.

Hercegovina: Zbog nevremena mnoga sela ostala bez električne energije

Kiša i jak vjetar na području Hercegovine pruzrokovalI su krvarove na električnim vodovima zbog čega su sela na području Trebinja, Gacka, Neveisnja, Mostara, Jablanice i Konjica ostala su bez električne energije.

U selima u Podveležju, kako je za Anadolu Agency kazala Azra Penava, šef službe za informisanje Elektrodistribucije Mostar, kvar se desio na dalekovodu. Ekipe su na terenu i nastoje otkloniti kvar. Bez struje su i sela Šćipe i Jablanice. U općini Konjic, na području Buturović polja, do kvarova je došlo u selima Parsovići i Seonica. Situacija se zbog jakog vjetra iz sata u sat mijenja.

“Ekipe su na terenu i otklanjaju poteškoće u isporuci električnom energijom“, kazala je Penava.

Milorad Milošević, glavni dispečer dispečerskog centra Elektro Trebinja, kazao je da je do krvarova na elektromreži došlo u istočnoj Hercegovni. Na području Trebinja bez struje su sela na područjima Banjevci, Jasen, Mosko i Ljubomor. U opštini Gacko do kvarova je došlo na području sela Čemerna i Dobrelja. U nevesinjskoj opštini bez električne energije je više sela na području Koleškog.

„Naše ekipe su na terenu i rade na lokalizaciji i otklanjanju kvarova. Velike probleme predstavljaju im vjetar i atmosferska pražnjenja. Nadamo se da će u toku dana sva sela moći koristiti elektičnu energiju“, rekao je Milošević.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo