Subota, 4 prosinca, 2021

Kolike su šanse za ljetovanje izvan BiH ove godine: Otkazuju se rezervacije, prijeti totalni kolaps?

Autor:O kanal

Nemojte propustiti

Vlasnici turističkih agencija trpe teške ekonomske gubitke. Prema statističkim analizama brojnih svjetskih djelatnika, svakoj trećoj turističkoj agenciji je izvjestan bankrot.

Jedna od najteže pogođenih grana privrede u svijetu, pa tako i u BiH zbog pandemije virusa COVID-19 je turizam. Dok se drugi sektori polako oporavljaju, turistički radnici se nadaju da će barem spasiti drugi dio ljetne sezone.

“Mi u turističkoj zajednici pratimo dobro ovu situaciju oko koronavirusa, šta se dešava, kako se razvija u Evropi i susjedstvu. Nadamo se da će i pandemiji doći kraj i da će popuštanjem granica sigurno turisti krenuti u posjete. Ne možemo očekivati ni blizu sezonu kakvu smo imali prethodnih godina. Sad nam je veoma važno da pokušamo spasiti što se spasiti da”, kaže Temim.

Vlasnici turističkih agencija trpe teške ekonomske gubitke. Prema statističkim analizama brojnih svjetskih djelatnika, svakoj trećoj turističkoj agenciji je izvjestan bankrot.

“Trenutno je jako teško predvidjeti bilo šta. Možemo definitivno reći da je u toku ove godine preko 60% aranžmana otkazano i da od ove godine praktično nema ništa”, tvrdi Ogrešević.

Turističke agencije apeluju da bi rješenje problema vaučera moglo u određenoj mjeri popraviti stanje turističkih radnika.

“Dosta agencija je naplatilo svoje aranžmane, proslijedile su novac hotelima da bi čuvale te rezervacije. Trenutno što je vrlo bitno da se uvedu vaučeri i da se zaštite agencije, jer ukoliko krenu potraživanja od ljudi, to će biti jako teško”, smatra Ogrešević.

Građani naše zemlje navode da su male šanse za ljetovanje izvan Bosne i Hercegovine.

Naša zemlja u velikoj mjeri ovisi od turizma, jer se na ovu granu nadovezuje preko 50 drugih grana industrije. Turistički djelatnici čekaju odgovore i pomoć kako ova grana ne bi doživjela totalni kolaps.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo