Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Koliko bi koštala izgradnja Enterprajza?

Nemojte propustiti

Mnogi fanovi serijala Zvjezdane staze sigurno su se zapitali da li bi bilo moguće zaista sagraditi svemirski brod Enterprajz – moguće je, ali po cijeni koja prevazilazi zdrav razum.

Enterprise-300x225Iako je nemoguće razmišljati o svim futurističkim stvarima koje Enterprajz posjeduje, poput štitova, vorpa i teleportacije, i ukoliko se držimo onoga što nam je dostupno, bilo bi moguće napraviti nešto najbliže Enterprajzu.

Svemirski brod enterprajz dugačak 725.35 metara, visok 190 metara dok je prečnik tanjira na vrhu 304 metra – naravno, u pitanju su dimenzije posljednjeg broda koji se može vidjeti u najnovijem filmu o Zvjezdanim Stazama.

U filmu je Enterprajz pravljen u Ajovi u Sjedinjenim Američkim Državama, a ukoliko bi ga danas pravili na Zemlji, proces bi morao da bude sličan procesu pravljenja Međunarodne svemirske stanice, što znači da bi se Enterprajz pravio iz dijelova koji bi potom bili sastavljeni u svemiru.

Da bi se ovo izvelo, bilo bi potrebno izdvojiti 468.4 milijarde dolara, i to je cijena koja ne uključuje rad.

Iako je naizgled u pitanju mnogo nula, budžet za odbranu SAD iznosi 3.803 triliona dolara, tako da na kraju krajeva, novac nije najveći problem.

Međutim, kada bi se našao u svemiru, to bi bilo samo pola bitke, zapravo i manje od toga pošto Enterprajz ne bi imao čime da se brani.

Kada su u pitanju fotonska torpeda, to nam nije na raspolaganju, ali taktičke nuklearne rakete jesu. Jedna od opcija bila bi balistička raketa UGM-133 Trident II.

Prilično je nejasno koliko je torpeda nosio Enterprajz, ali je USS Vojadžer na sebi imao 38 iako je bio dizajniran isključivo za naučne svrhe, tako da se ovaj broj može uzeti kao minimalna potreba.

Svaka Trident raketa košta 30.9 miliona tako da bi 38 „fotonskih torpeda“ sa transportom u svemir koštalo 6,076,200,000 dolara.

I naravno, Enterprajz ne bi bio Enterprajz bez lasera, tačnije njih šest koliko ih ima. Na svu sreću, mornarica SAD posjeduje lasere koji bi mogli da predstavljaju adekvatnu zamjenu.

Mornarički La WS sistem, tačnije šest njih, koštao bi 90 miliona dolara.

Brodu bi naravno trebala i posada.

Ukoliko pogledamo listu poznatih članova posade, to bi značilo da bi na Enterprajzu trebalo da bude minimum 11 osoba. Srećom, NASA i Rusija objavili su koliko košta obuka i slanje astronauta u svemir – 70 .7 miiona dolara. Ukoliko kadeti unaprijed znaju da obavljaju svoj posao i potreban im je samo svemirski trening, posada Enterprajza koštala bi 777.700.000 dolara.

(Caffe.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo