Subota, 9 prosinca, 2023

Kako će se na BiH odraziti paket sankcija EU Rusiji?

Autor:Hina

Preporučeno

Tržišta je zabrinuo prijedlog EU o novim sankcijama Rusiji, uključujući postupnu obustavu uvoza nafte u roku od šest mjeseci i derivata do kraja godine.

Cijene nafte porasle su prema 112 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu nakon što je EU najavio nove sankcije Rusiji, uključujući naftni embargo, a vodeći proizvođači ponovo odbili zahtjeve za ubrzanim povećanjem proizvodnje.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla za 1.59 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 111.73 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 5.17 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1.30 dolara višoj cijeni, od 109.11 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 5.4 dolara.

Upravo se čita:  Prva modna kuća u BiH i zvanično ugašena: Propast krenula sa smrću njenog osnivača, posao preuzela supruga

Tržišta je zabrinuo prijedlog EU o novim sankcijama Rusiji, uključujući postupnu obustavu uvoza nafte u roku od šest mjeseci i derivata do kraja godine. Predložena je i zabrana svih usluga prijevoza i osiguranja za transport ruske nafte.

“Tržište nafte nije u potpunosti u cijene uračunalo potencijalne posljedice naftnog embarga EU, tako da u ljetnim mjesecima možemo očekivati ​​još više cijene sirove nafte, bude li pretočen u zakon”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Francuska ministrica okoliša i energije Barbara Pompili izjavila je kako je uvjerena da će članice EU postići konsenzus o sankcijama do kraja sedmice. Prijedlog mora poduprijeti svih 27 zemalja EU.

Upravo se čita:  Još jedan evropski gigant stiže na Aerodrom Sarajevo

“Planirani EU embargo na naftu predstavlja ogroman logistički izazov za naftna tržišta”, naglasio je Callum Macpherson iz Investeca.

“Preusmjeravanje ruskih barela iz Evrope kupcima u Aziji, u uvjetima sankcija, već je sada toliko teško da je i sama Rusija priznala da će njena proizvodnja značajno pasti”, napomenuo je MacPherson.

Japan je upozorio da će imati problema ako odmah obustavi uvoz ruske nafte zbog invazije na Ukrajinu.

Podršku cijenama pružili su danas i Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njene saveznice, uključujući Rusiju, odlukom o kontinuiranom skromnom povećanju proizvodnje, koju su popratili napomenom da nisu krivi za poremećaje u opskrbi ruskom naftom.

Upravo se čita:  Telemach najavio značajno poskupljenje usluga: Kažu da im rastu troškovi poslovanja. Evo koliko će cijene paketa biti veće od 1. januara

Ignorirajući pozive zapadnih zemalja da na tržište izbacuju više barela, grupa je odlučila povećati proizvodnju u junu za 432.000 barela dnevno, kao i u proteklim mjesecima, u skladu s planom o ukidanju ograničenja iz 2020., prve godine pandemije covida-19.

OPEC je u odvojenom izvještaju izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 110.83 dolara, što znači da je porastao 1.03 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo