Subota, 1 travnja, 2023

Koliko čega smijete prenijeti preko granice BiH?

Nemojte propustiti

Krajem prošlog mjeseca, vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta.

Ulaskom u schengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom.

Šta sve smijete prenijeti preko granice i u kojim količinama od Nove godine, jedna je od češćih tema među građanima Bosne i Hercegovine, osobito zbog toga što se često pojavi vijest da je neko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa.

Krajem prošlog mjeseca, vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je zaustavljen na GP Maljevac prilikom putovanja iz BiH u Hrvatsku. Kako tvrdi Benjamin Dervišević, dobio je kaznu od 540 eura zbog šest kutija cigareta Marlboro Touch Blue. Iz Carinske uprave RH potvrdili su navedeni prekršaj, piše Večernji.

Znate li koliko cigareta smijete unijeti u RH iz zemalja koje nisu članice Schengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića? U Hrvatsku iz BiH i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i Schengena te zemalja trećeg svijeta ne smijete unositi meso ni mliječne proizvode, piše Večernji list.

Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog podrijetla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe te ribljih proizvoda. Tako jedna osoba može unijeti 20 kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi.

Dopušteno je najviše 2 kg mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo