Petak, 22 listopada, 2021

Koliko je opasna dlaka koju ste našli u hrani?

Nemojte propustiti

dlaka

Kosa u tanjiru ili odvratna WC daska u javnom toaletu mnogima izazivaju osjećaj zgražanja, ali istina je da uopće nisu opasni za zdravlje čovjeka.

Kad ugledate tuđu vlas u svom tanjiru, prvo se šokirate, a jelo vam se vjerovatno zgadi. No stručnjaci za zdravlje kažu kako nema opasnosti od širenja bolesti. Vlas se sastoji od proteina zvanog keratin i ne prenosi patogene, piše Popular Science. Čak i da je kontaminirana, neće izazvati zdravstveni problem.

‘Moguće je da bakterija staph, koja uzrokuje proljev, ostane na vlasi, no to je vrlo malo vjerovatno, objašnjava Maria Colavincenzo za Huff Post, dermatologinja sa Univerziteta Northwestern.

WC daska u javnim toaletima

Prvo što pomislimo u ovom slučaju su mnogobrojne boleštine i bakterije. Iako je moguće da s javne WC daske pokupile bakterije poput E. coli, šanse su vrlo malene. Ako sjednete na WC šolju, dodirivat ćete je kožom, odnosno stražnjicom. Bakterije će teško proći kroz kožu, a da se prenesu, potreban im je dodir sa sluznicom. Zato su male šanse da ćete se zaraziti. Također, te bakterije ne mogu dugo preživjeti ako nisu u dodiru s ljudskim organizmom.

Puno je važnije dobro oprati ruke i prije i nakon nužde, jer ćete dirati kvaku i ostale predmete. Naravno, ako ne operete ruke, bakteriju možete slučajno prenijeti, primjerice na sluznicu u ustima, prenosi Tportal.

Kukci u hrani

Kad ugledate bubu ili kukca da pliva u domaćoj juhi, apetit vam sigurno naglo splasne. No kukci nisu uopće štetni. Štaviše, mogu imati dobar utjecaj na ljudski organizam jer su puni proteina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo