Petak, 17 rujna, 2021

Koliko je sigurna vaša destinacija za odmor? Na ova mjesta nikako ne idite

Nemojte propustiti

Zbog najmanje 30 Britanaca koji su stradali u Tunisu proteklog petka, britanska je vlada izdala kartu upozorenja od mogućih terorističkih napada. Na karti su označene zemlje u kojima postoji mogućnost od terorističkog napada.

Oko 400 hiljada Britanaca svake godine posjećuje i Hrvatsku, stoga ne čudi da se i ova zemlja našla na toj karti. Označena žutom bojom, na skali od najniže vjerovatnoće do one najviše za mogući teroristički napad, Hrvatska je označena kao bazna prijetnja. Nije najniža, a iza nje postoje još dva stepena, prenosi Daily Mail.

Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španija, Francuska, Turska, Tunis i Egipat.

Zona sa srednim stepenom rizika od napada na teroriste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku. Britanska vlada napominje kako je u tim zemljama moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji.

putovanje1Vlada je posebno zabrinuta za one koji namjeravaju putovati na područje južnog Sinaja na kojem svakodnevno raste broj kriminalnih radnji te terorističkih napada koji nerijetko završavaju sa smrću snaga sigurnosti koje pokušavaju uvesti reda.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, Francuska se popela na ljestvici opasnih zemalja.

Na popisu stranih zemalja koje Britanci vole posjećivati, našao se Tajland. Zbog nekoliko nerazjašnjenih ubistava i ekspolozije bombi, britanska vlada savjetuje, ukoliko nije nužno, da se ne ide u područja Preah Vihear, na posjećuje hramove Ta Krabey, Ta Moan koji se nalaze na granici Tajlanda i Kambodže zbog velikog broja oružanih snaga koje se tamo nalaze te zbog prijetnje od izbivanja sukoba.

Prema prognozama britanske vlade u Španiji postoji iznimno velika mogućnost od napada na turiste, osobito one britanske nacionalnosti, a osim Španije na visokom mjestu nalazi se i Izrael.

putovanje2Zbog sukoba na području Gaze, ne savjetuje se putovanje u Izrael. Sve one koji ne mogu izbjeći ovo područje upozoravaju kako se ni u kojem slučaju ne smiju približavati granici između Izraela i Libanona. Napominju i kako na području Gaze, kao i duž egipatske granice postoji velika mogućnost od otmica.

Visoko na ljestvici nalazi se i Australija u kojoj je australska vlada ‘crveni stupanj’ od mogućeg terorističkog napada proglasila još u oktobru 2014. godine. Nakon talačke krize u Sidneyu u kafiću i čokoladarnici, Autralija je postala opasnija.

Iako većina turista koja je posjetila Indoneziju nije osjetila nikakve prijetnje, postoje iznimno velike mogućnosti napada od strane islamskih ekstremista, zbog toga pozivaju svoje građane da pripaze ukoliko putuju na put posebno ako isti uključuje posjet za vrijeme uskršnjih, božićnih i novogodišnjih blagdana.

Šta britanska vlada savjetuje svojim stanovnicima ukoliko putuju u Bosnu i Hercegovinu možete pročitati OVDJE.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Evropska država uvodi nove mjere, biće među najstrožijim u svijetu

Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji...

Možda vas zanima i ovo