Utorak, 27 srpnja, 2021

Koliko nas košta vojska: Godišnji budžet Ministarstva odbrane BiH iznosi 300 miliona KM

Nemojte propustiti

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su jedinstvena vojna sila Bosne i Hercegovine nastala transformacijom entitetskih vojski, bivše Vojske Federacije Bosne i Hercegovine (VFBiH ) i bivše Vojske Republike Srpske (VRS). Ministarstvo obrane godišnje BiH potroši oko 286 miliona KM, dok je ukupan budžet institucija BiH za 2015. godinu iznosi milijardu i 563 miliona KM.

Sve zapovijesti su multinacionalnog karaktera dok su bataljoni u sastavu pješadijskih brigada čisto nacionalni (bošnjački, hrvatski i srpski). Brigade Taktičke podrške i Zračnih snaga su također multinacionalnog sastava.

U sastavu OSBiH su i tri “administrativne” komande ili tzv. pukovi. Pukovi baštine tradicije ratnih vojski u BiH, nemaju nikakvu operativnu funkciju i bave se obilježavanjem značajnih datuma iz povijesti bivših vojski u BiH, prenosi sarajevski portali.

Na službi u Oružanim snagama mogu biti vojne osobe, civilne osobe i kadeti. Vojne osobe su profesionalne vojne osobe i osobe u pričuvnom sastavu dok su na službi.

Oružane snage BIH imaju oko 10.000 profesionalnih vojnih osoba, oko 5.000 osoba u pričuvnom stanju kao i oko 1.000 civilnih zaposlenika.

Problem je što zbog starosne granice iz godine u godinu raste broj vojnika koji završavaju službu, a isti broj mora biti primljen. Usljed toga rastu troškovi i za otpuštanje i za prijem vojnika, a na njih se nadovezuju i sve veća izdvajanja za odlazak pripadnika Oružanih snaga BiH u strane mirovne misije.

Zbog ovih troškova predstavnici RS se zalažu za smanjenje broja vojnika, ali bošnjački političari to odbijaju.

Iako resor odbrane svake godine troši stotine miliona KM, situacija u kasarnama je dramatična. Na to je prošle godine upozorio vojni povjerenik i naveo da vojnicima nedostaje hrane, higijenskih sredstava i da borave u neuvjetnim prostorijama.

Međutim, često se ističe i da je u protekloj godini, posebno tokom elementarnih nepogoda u maju, potvrđeno da je vojska najorganizovaniji duo društva BiH te jedan od rijetkih integrativnih faktora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo