Petak, 22 listopada, 2021

Koliko novca krije Candy Crush Saga

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Stotine miliona ljudi širom svijeta je “navučeno” na video igru Candy Crush Saga, a kompanija King koja stoji iza nje uskoro će postati novi hit na berzi.

Najveći IPO u IT industriji poslije Facebooka tako neće biti iz sfere “ozbiljnog” softvera, već iz dijela zabavne industrije koji bilježi vrtoglavi uspon posljednjih godina.

King je objavio nove podatke, koji potencijalnim ulagačima najavljuju da će izlazak na berzu biti “težak” ogromnih 7,6 milijardi dolara, odnosno da će akcije da vrijede između 21 i 24 dolara.

Iako IT industrija ima mnogo specifičnosti, analitičari ističu da se u ovom slučaju profit kompanije ne dovodi u pitanje.

“King ne samo da je profitabilan, već je izuzetno profitabilan, a prošle godine je zarađeno čak 568 miliona dolara čistih para”, navodi “Kvarc”.

To se drastično razlikuje od pozicije u kojoj je recimo Twitter ili mnogo srodnije kompanije Kingu kao što su Zinga ili čuveni EA sports.

Zinga, firma koja je zaslužna za veoma popularni FarmVille, muči se na berzi i prošle godine je upisala minus od 37 miliona dolara, dok je sportski odjeljak EA od marta 2012. do marta 2013. godine upisao zaradu od 97 miliona dolara.

Recept kompanije King je jednostavan – njihove zarazne igre su besplatne, ali popularni f2p (free to play) model podrazumijeva i prodaju “virtuelnih predmeta” igračima koji žele da “obogate iskustvo” (čitaj: budu bolji ili brži od drugih).

Samo pet posto igrača zaista troši novac u igri, ali to nije uopšte malo, kada se zna da postoji 400 miliona korisnika svakog mjeseca.

Kingov profit je dramatično porastao u odnosu na 2012. godinu as 7,8 miliona dolara i to zahvaljujući izlasku igre CCS.

Trenutno, tri video igre ove kompanije (Candy Crush Saga, Farm Heroes Saga i Pet Rescue Saga) su na listi deset aplikacija koje najviše zarađuju na Apple storeu, a tu su i verzije za Android i, naravno, Facebook.

Vrijedi istaći i da se King u posljednje vrijeme ponaša kao pravi siledžija u industriji video igara, pa je njihov advokatski tim pokrenuo nekoliko parnica (većinom besmislenih) protiv svih razvojnih timova koji namjeravaju da u svojim igrama koriste riječi “candy” i “saga”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo