Srijeda, 20 listopada, 2021

Kolumnisti Draganu Bursaću prijete smrću zbog teksta na Al Jazeeri

Nemojte propustiti

Kolumnistu Al Jazeere Balkans, Draganu Bursaću upućene su prijetnje smrću zbog teksta “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, u kojem iznosi svoje stajalište o najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u BiH. Skup je najavljen za 11. juli na dan u kojem se obilježava godišnjica srebreničkog genocida.

Korisnik Facebooka, koji koristi nickname “Čaruga Stanisavljević” pogrdnim se riječima obratio Bursaću, poručivši mu da će “doći na penal“, ali i da je “penal dosuđen”.

Takvu su poruku prijetnjom smrću ocijenili u Udruženju/udruzi BH Novinari te odmah pozvali nadležne da reagiraju. I sâm Bursać se pokušao obratiti, putem zaštićenog broja telefona, policijskom službeniku zaduženom za takve prijetnje, no nije uspio dobiti policajca.

Tekst objavljen na portalu AJB

“Odmah sam se obratio policiji jer sam ranije dobio taj, zaštićeni broj policijskog službenika koji je zadužen za ovakve slučajeve. Međutim, volšebnim čudom taj je broj trenutno nedostupan. Povod da dobijem takav broj jeste bio jedan napad, također prijetnje smrću koje sam dobio ranije. Danas to nisam uspio i trebao bih proći kroz svu tu proceduru da bih uopšte prijavio da me neko maltretirao kao ugroženu osobu”, rekao je Bursać u izjavi za Al Jazeeru.

Obratio se i BH novinarima, te im poslao screenshot prijetnje koja je postavljena ispod teksta.

“Kolege su mi rekle da će to odmah prijaviti policiji. Želim da vjerujem da će policija odraditi svoj posao, a onda je to na tužilaštvu i višim instancama. Volio bih samo da u ovom slučaju budem primjer da država radi svoj posao”, dodao je Bursać.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo