Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Komad stećka iz srednjeg vijeka pronađen u Visokom

Nemojte propustiti

Komad stećka, kameni artefakt iz srednjeg vijeka pronađen je proteklih dana u Visokom. Artefakt je pronađen slučajno, predstavljao je smetnju tokom izvođenja građevinskih radova u haremu visočke Kraljevačke džamije.

6684_633213800041047_166324350_nStručni tim Zavičajnog muzeja kontatovao je da se radi o komadu stećka prosječnih dimenzija 60x50x25 centimetara.

– Nakon iskopavanja kompletnog artefakta utvrđeno je da se na dvije strane nalaze karakteristični klesani ukrasi – kazala je Feni historičarka umjetnosti pri Zavičajnom muzeju Melika Ahić.

Ona navodi i da što se tiče ornamenata na prednjoj strani radi se o reljefnom motivu dvojne spirale, dok je s bočne strane uočljiv reljef s motivom dva stilizovana cvijeta u obliku rozete.

Oba motiva, navodi, karakteristična su za nadgrobne spomenike, stećke.

Artefaktu, koji se nalazi u lošem stanju, prijetilo je potpuno raspadanje jer je bio izložen udarcima, a prilikom vađenja iz zemlje došao je pod uticaj ugljen-monoksida što je dodatno prijetilo da propada.

– Artefakt je izuzetno oštećen s evidentnim napuknućem s prednje strane te većim brojem dilatacionih fuga nastalih usljed udaraca. Budući da je izvađen iz zemlje i direktno izložen atmosferijalijama, a radi se veoma osjetljivom poroznom kamenu, bilo mu je neophodno što brže zbrinjavanje – podcrtala je Ahić.

Stećak je sada smješten u prostorije muzeja, zaštićen je od uticaja vanjskih faktora i trenutno čeka stručnu obradu i trajno zaštićivanje.

U narednom periodu, kada to bude dozvoljavala finansijska situacija muzeja, stećak će biti hemijski zaštićen i stručno obrađen, a iz muzeja napominju da očekuju dolazak arheologa i historičara Envera Imamovića.

Trenutno, prostorije Zavičajnog muzeja pružaju, samo, isparavanje vlage iz kamena, ali navode da je to za sada dovoljno da se spriječi dalje raspadanje.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo