Srijeda, 8 prosinca, 2021

Kome se žaliti kada se nađete u poziciji prevarenog potrošača?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Bosanci i Hercegovci navikli su da ih varaju, bilo da se radi o računima u trgovinama, oduzimanju zemljišta ili teškim slučajevima kršenja ljudskih prava. Mnogi od njih neznaju kome se obratiti i na koja vrata zakucati i zatražiti pomoć.

Jedna od adresa na koju građani najčešće upućuju svoje žalbe jeste Institucija ombudsmena, a jedna od najčešćih žalbi građana odnosi se na neusklađenost prodajne cijene nekog artikla i cijene obračunate na kasi.

“Obaveza je trgovca da se drži one istaknute cijene, bilo na kasi, bilo na policama i potrošač uvijek treba reagovati i zatražiti zaštitu ili nas ili se obratiti nadležnoj tržišnoj inspekciji”, izjavila je Mediha Bakalović, pomoćnik ombudsmena za zaštitu potrošača.

Udruženju za zaštitu potrošača TK građani se najviše žale zbog nerealnih cijena i neopravdanih poskupljenja. Ovo Udruženje ujedno je i član Komisije za praćenje cijena na TK koja tržišnim inspekcijama i ministarstvima sugeriše mjere koje treba poduzetu u sučaju neopravdanih skokova cijena. Posljednji put Komisija je reagovala u vezi poskupljenja hljeba.

„Kada ste u opasnosti da čitava država praktično jede dosta skuplji hljeb, a nije to morala onda se postavlja pitanje odgovornosti određenih ljudi i naravo naše inicijative da se pokrene ta odgovornost“, kazala je Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK.

Građani se mogu žaliti i Službi za inspekcijske poslove Općine Tuzla u čijoj su nadležnosti, između ostalog kontrola tržišta, putna infrastruktura, gradnja, koumnalne djelatnosti, kontrola zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opće upotrebe, što je i razlog velikog broja pritužbi građana..

No, ako su i dalje nezadovoljni svoja prava mogu dalje trežiti pred sudovima i tužilaštvom, a ako smatra da pravda ni tako nije zadovoljena, osoba se može obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava.

(RTV Slon)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo