Subota, 18 rujna, 2021

Komisija za vanjske poslove PSBiH zahvalila Kanadi na usvajanju Rezolucije o Srebrenici

Nemojte propustiti

Na 10. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u okviru razmatranja Informacije o stabilnosti zemalja Balkana iz kanadskog ugla, Komisije je usvojila zaključak da se Parlamentu Kanade uputi pismo zahvalnosti zbog usvajanja Rezolucije o gencidu u Srebrenici, piše novinska agencija Patria.

Ovo je prvi put da jedno tijelo Parlamentarne skupštine BiH donese jedan ovakav zaključak, a u vezi Srebrenice. Podsjećamo, Parlament Kanade je u maju ove godine jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici a 11. juli je proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Na dalje, dato je pozitivno mišljenje i preporuka Predstavničkom domu PSBiH da ratificira Ugovor o garanciji (koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekt centralnog grijanja Prijedor) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

S dnevnog reda sjednice skinut je Izvještaj sa 6. sastanka predsjednika komisija za vanjske poslove parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, koji je održan 15. i 16. aprila 2015. aprila, kao i Zabilješka o službenoj posjeti vanjskopolitičkih odbora parlamenata zemalja regije Jugoistočne Evrope – BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Predstavničkom domu i Senatu Češke Republike, koji je održan 27. i 28. aprila 2015. godine.

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Dušanka Majkić (SNSD) nije bila prisutna, a u Komsiji još sjede Monika Tomić (HDZ), Nermina Kapetanović (SDA), Senad Šepić i Sadik Ahmetović iz SDA, Mladen Bosić (SDS), Željko Komšić (DF), Mirsad Đonlagić (SBB) i Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo