Petak, 24 ožujka, 2023

Kompjuter zna: Ako je vjerovati vještačkoj inteligenciji, ovo je novi predsjednik Amerike

Nemojte propustiti

Vještačka inteligencija koja je tačno predvidjela rezultate posljednjih triju predsjedničkih izbora u Americi ovaj se put kladi na Donalda Trumpa.

Sanjiv Rai, osnivač indijskog startupa Genic.ai, razvio je sustav MogIA. Funkcionira tako da procesira 20 miliona podataka s američkih javnih platformi, uključujući Google, Facebook, Twitter i YouTube, analizira ih te predviđa pobjednika.
Sistem je napravljen 2004. godine i potom je dograđivan i poboljšavan. Tačno je predvidio rezultate demokratskih i republikanskih predizbora. Među podacima koje sistem uzima u obzir su i tvitovi i objave na Facebooku uživo. Rezultati pokazuju da je Trump u angažiranju pristaša nadmašio Baracka Obamu iz 2008. za čak 25 posto. No, to i nije neka vijest jer se odavno zna da Trumpovi najvatreniji pristaše buče za više ljudi.

581cbd96-4db8-4e58-921e-60da0a0a0a64-sad-izbori-2Rai ističe kako je njegov sistem dosad pokazao da pobjeđuje ona osoba koja je više motivirala ljude.

“Ako Trump izgubi, to će biti u suprotnosti s onim što pokazuju trendovi o društvenom angažmanu proteklih 12 godina”, objasnio je Sanjiv Rai, piše Jutarnji list.

Napomenuo je kako se Clinton ne bi trebala uspavati zbog prednosti koju joj daju ankete, iako je istaknuo kako je moguće da njegov sistem pogriješi jer mu je teško analizirati emocije vezane za objave na društvenim mrežama.

U sveopćoj izbornoj pomami Ameriku zapljuskuje poplava sličnih predviđanja. Vještačka inteligencija možda prednost daje Trumpu, ali agencija za kreditni rejting Moody’s pobjedu je dodijelila Hillary Clinton.

Kako navodi ta agencija koja ocjenjuje stepen sigurnosti i atraktivnosti ulaganja u pojedine zemlje, za prognozu o Hillarynu skorom ulasku u Bijelu kuću bili su presudni ključni faktori poput niske cijene energenata i popularnost aktualnog demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Moody’s Analytics može se pohvaliti da je tačno predvidio prethodnih devet predsjedničkih izbora uzimajući u obzir ekonomsko stanje i političku historiju, a pogodio je svaki put od utrke Ronalda Reagana i Jimmyja Cartera 1980. godine. Njihove prognoze kažu da će Clinton dobiti glasove 332 elektora, a Donald Trump njih 206. Odnosno, završni rezultat bit će sličan kao u slučaju utrke između Mitta Romneyja i Baracka Obame 2012. godine. Međutim, i u Moody’su ističu da je sve moguće. Naime, njihov program ne uzima u obzir individualne karakteristike kandidata koje mogu prevagnuti.

Stanje nacije Reuters-Ipsosa predviđa pobjedu Hillary Clinton, navodeći kako ima 95 posto šanse osvojiti najmanje 278 elektora. Ko će od njih prvi put pogriješiti, saznaće se iduće sedmice.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo