Srijeda, 3 ožujka, 2021

Kompjuteri će za pet godina dobiti čula

Nemojte propustiti

Na radost mnogih Bosanaca i Hercegovaca: Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta

Intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta. Do početka...

Hadžifejzović pitao Vučića: Jesi li pucao na Sarajevo?

- Ne tjerajte me da govorim šta stvarno mislim o tom pitanju, jer sam to rekao u lice i...

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Kompjuteri će do 2017. godine raspolagati funkcijama vida, mirisa, dodira, ukusa i sluha zahvaljujući novim osjetljivim senzorima i ostalim inovacijama, navode stručnjaci.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Za pet godina moći ćemo nešto da dodirnemo preko svog mobilnog telefona, kaže Berni Mejerson, potpredsjednik Aj-Bi-Emovog odjeljenja za inovacije.
“Ako kupujete tkaninu određene teksture, moći ćete da pređete rukom preko ekrana i osjetite kako dodirujete baš tu tkaninu. To nije nemoguće, kao što se možda sada čini”, rekao je Mejerson “Foksnjuzu”.
Aj-Bi-Em svake godine objavljuje listu od pet tehnoloških inovacija koje možemo očekivati u bliskoj budućnosti, iako izgledaju kao da su stigle iz naučno-fantastičnih filmova.
Kompanija je ove godine najavila eru kognitivnih sistema, odnosno mašina koje će moći da uče, prilagođavaju se, osjećaju svijet oko sebe i stiču iskustva. Ovi kompjuteri imitiraće ljudska čula na sopstveni način.
Da bi se oponašao osjećaj dodira na ekranima pametnih telefona, Mejerson predviđa ugradnju specijalnih provodnika, skoro nevidljivih elemenata koji mogu da proizvedu vibracije i osjećaj u prstu.
Kompjuteri budućnosti moći će da prepoznaju bebin plač i da kroz pozadinsku buku obrate pažnju na emocije, osjećaje i želje proučavanjem promjena u frekvenciji i tonu zvuka.
Mašine će na sličan način moći da steknu znanje o našim ukusima dok posmatraju šta jedemo. Kada se hrana pokvari, ona počinje da oslobađa male količine amonijaka. Kompjuter bi mogao da osjeti taj miris mnogo brže nego čovjek i da na vrijeme objavi upozorenje o stanju hrane u frižideru.
“To je izvodivo. Vrijeme je od pet godina je sasvim razumno. Ponešto od toga radimo već danas”, rekao je Mejerson.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Na radost mnogih Bosanaca i Hercegovaca: Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta

Intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta. Do početka...

Možda vas zanima i ovo