Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Komšić: Bit ću kandidat za Predsjedništvo, Zagreb i Beograd žele da vladaju BiH

Preporučeno

Komšić je istakao da se Zagreb otvoreno miješa u unutrašnje stvari BiH.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH potvrdio je da će biti kandidat, te da je tu odluku donio zbog cjelokupne situacije.

“Hoću, bit ću kandidat, moram. Moram ići dalje, ne mogu stati. Šta bih uradio kad bih stao i rekao ne mogu dalje. Ili si gore ili dole u toj političkoj borbi. Moraš se boriti za ideju. Vidjet ćemo da li će još neko biti tu zajedno s nama, razgovaramo. Ne vjerujem da će biti neka jača stranka, ali još uvijek razgovaramo”, kazao je Komšić večeras u Centralnom dnevniku na Face TV.

Upravo se čita:  Ministar Helez zatražio informacije od OSA-e: Da li na teritoriji Federacije BiH postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a?

On je ponovio razloge koalicije sa SDA.

“Prvi zadatak je bio dobiti ANP, a drugi motiv spriječiti da se usvoji Izborni zakon po želji HDZ-a i Zagreba jer je to put u treći entitet i podjelu ove zemlje koje mogu biti fatalne za BiH. Dobili smo ANP i zaustavili smo Izborni zakon”, kazao je Čović.

Kada je riječ o najavama Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH da će doći do novih razgovora o Izbornom zakonu BiH, Komšić je kazao kako sumnja da će do toga doći.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

“Nemam pojma s kim on misli razgovarati. Koliko ja znam Plenković je pokušao dovesti Ursulu von der Leyen u Mostar i Sarajevo. Koliko znam u ovom trenutku ona nije pristala na to, rekla je da nema takvih planova u svom kalendaru”, kazao je Komšić.

Istakao je da se Zagreb otvoreno miješa u unutrašnje stvari BiH.

“Cilj im je da vladaju Bosnom i Hercegovinom, da dobiju ono što Beograd ima kroz RS. Koju to odluku možemo donijeti, a da se sudara sa Srbijom. Šta sad treba da sve odluke donose Beograd i Zagreb i da oni odlučuju o našoj zemlji. Mislim da sadašnje strukture u Beogradu i Zagrebu se prećutno slažu oko BiH ali da su na toj liniji Tuđman-Milošević samo su okolnosti drugačije”, kazao je.

Upravo se čita:  Premijerka HNK: Ne želim da ičije dijete, pa tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti BiH

Na pitanje može li biti tenkova i topova aludirajući na rat, Komšić je kazao da u ovom trenutku ne može i ne postoji kapacitet u BiH.

“Ratovi i sukobi su uvijek donošeni u BiH”, dodao je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo