Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Komšić: Da nam je stalo do fotelja ostali bi u ovoj priči

Nemojte propustiti

Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici u Sarajevu zaključilo je da od danas ne postoji parlamentarna većina u Federaciji i da premijer Federacije Fadil Novalić nema podršku DF-a.

‘’Na ostalim razinama vlasti odnosno tamo gdje stvari funkcioniraju ostajemo. I tog principa ćemo se držati na svakoj razini’’, da se poštuje zakon. Samo se o tome radi da se zakona trebamo držati, a politička snaga nije nešto što može imati dominaciju u bilo kojoj uređenoj državi. To je postulat pravne države’’, kazao je predsjednik stranke Željko Komšić.

Naglasio je da federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, federalna ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat, federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović kao i dopremijer FBiH Aleksandar Remetić, koji je i federalni ministar trgovine ostaju na pozicijama do imenovanja novih, te pozvao SDA i HDZBiH da formiraju novu parlamentarnu većinu i predlože nove ministre.

Dodao je da DF bez rezerve ostaje privržen birtansko-njemačkoj inicijativi, koja se tiče socijalno-ekonomskom napretka države. Osim što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu na televiziji N1 pozvao predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da se pomire, Komšić je dodao da ima neprovjerenu informaciju da je “jutros bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao s Izetbegovićem oko fomiranja vlasti”.

‘’Šta i kako ne znam. Vlast je čudo i oči se počinju sijati. Da nam je stalo do fotelja ostali bi u ovoj priči. Ono što je nas interesiralo jeste da se poštuje zakon, pa da je i na štetu DF-a’’, rekao je Komšić.

Govoreći koliki „pravni kaos“ vlada u Federaciji Komšić je naveo da je „cijela namjenska industrija u FBiH upisana na Ministarstvo odbrane Federacije BiH, koje ne postoji, a pravni sljedbenik tog ministarstva je državno ministarstvo obrane.

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u zastuoničkom domu Federalnog parlamenta izrazio je mišljenje da je „Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela protuzakonitu Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima“.

DF-ovi ministri glasali su protiv Uredbe, jer ona prepušta Vladi ovlasti za imenovanje upravljačkih struktura u javnim poduzećima umjesto resornim ministarstvima.

‘’DF je danas izgubio partnere (SDA i HDZBiH) koji su obećali depolitizaciju javnih poduzeća. S ovakvim načinom imenovanja i upravljanja u javnim poduzećima potpuno sam uvjeren da će u narednom roku ta javna poduzeća ekonomski nazadovati i da će njihova uspješnost doći u pitanje. Ovo je potpuno suprotno ekonomskoj logici i načelima korporativnog upravljanja u javnim poduzećima’’, izjavio je Džonlagić.

Podsjetio je da je jedno od osnovnih poglavlja u ekonomskom programu DF-a bila reorganizacija i depolitizacija javnih preduzeća, ali ne na način koji su predložili SDA i HDZ.

U Federalnom parlamentu DF će djelovati kao opozicija.

– U ovom parlamentu do sada nismo dobili ni jedan zakonski prijedlog iz seta ekonomskih reformi, a čak ni Program rada Vlade FBiH nije došao pred parlament – istakao je Đonlagić nakon sjednica Predsjedništva stranke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo