Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Komšić i Izetbegović nezadovoljni prijedlogom iz Bruxellesa

Preporučeno

Ne znamo još uvijek sve detalje i nemamo papira o dogovoru. Možemo zaključivati iz onoga što čujemo u medijima, a to bi se moglo svesti na to da ćemo dobiti novu diskriminaciju i nove razloge za apelacije poput one u predmetu Sejdić-Finci, kazao je Izetbegović

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Bakir Izetbegović, u izjavama za medije prilikom prisustvovanja današnjem obilježavanju jevrejskog praznika Pesaha u Jevrejskoj zajednici Bosne i Hercegovine, osvrnuli su se na razgovore lidera političkih stranaka iz BiH u Bruxellesu u vezi s provođenjem presude u predmetu Sejdić-Finci.
Komšić je istakao da niko ne zna precizno reći kakva je ideja iz Bruxellesa, jer kako je rekao, on nije vidio nikakav papir na kojem je prijedlog napisan, ali da iz onoga što je objavljeno u medijima zaključuje da pomenuti prijedlog zapravo i nije realizacija presude Sejdić-Finci’.

Upravo se čita:  Cvitanović se obrušio na Komšića: Njegove izjave su najbolji primjer zašto Hrvati ne obilježavaju Dan nezavisnosti BiH

“Po onome što su prezentovali predstavnici političkih stranaka, što može biti takođe veliki problem, je da nisu riješili provedbu presude Sejdić-Finci, jer situaciju u kojoj imaju Hrvate kao narod nezadovoljne trenutnim sistemom, oni pokušavaju da riješe na taj način što će Bošnjake napraviti nezadovoljnim. I opet će imati dva problema, samo će sada umjesto Hrvata biti nezadovoljni Bošnjaci”, rekao je Komšić.

Upravo se čita:  Ne krčmi imovinu samo RS: Neum se upisao kao vlasnik bh. otoka

“Ne znamo još uvijek sve detalje i nemamo papira o dogovoru. Možemo zaključivati iz onoga što čujemo u medijima, a to bi se moglo svesti na to da ćemo dobiti novu diskriminaciju i nove razloge za apelacije poput one u predmetu Sejdić-Finci. Jer, ako bude pet glasova bosanskih Hrvata ili Bošnjaka vrijedilo kao jedan glas hercegovačkog Hrvata, onda će to biti razlog za nove apelacije prema sudu u Strasbourgu”, istakao je Izetbegović dodavši da to rješenje neće biti prihvatljivo ukoliko se zaista ispostavi da je to dogovoreno.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Komšić i Izetbegović uputili su čestitku Jevrejima u BiH povodom Pesaha.

(Oslobođenje/Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas