Subota, 2 srpnja, 2022

Komšić: Milanović po uputama Rusije blokira izbore u BiH i destabilizira regiju

Nemojte propustiti

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

Pismo predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu je “vjetar u leđa naporima HDZ-a koji se čine u pogledu blokade izbora,” saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, piše Radio Slobodna Evropa.

“Upravo bi blokiranje ili prolongiranje izbora u BiH dovelo do destabilizacije cijele zemlje ali i regije”, navodi se dalje u saopštenju.

Prema navodima DNEVNIK.hr koji je, kako stoji, zajedno sa Dnevnikom Nove TV, imao uvid u Milanovićevo pismo, nema spomena o vetu na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH, o čemu je hrvatski predsjednik ranije govorio.

”Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se prevenira daljnja destabilizacija zemlje”, stoji, između ostalog, prema navodima hrvatskih medija u pismu Milanovića Stoltenbergu.

Kako navodi Fena, Milanović je ranije u petak ponovio da Hrvatska mora blokirati švedsko i finsko pridruženje NATO-u dok se ne ostvari ravnopravnost Hrvata u BiH, istaknuvši da su “Hrvati iz BiH natprosječno ginuli u Domovinskom ratu” te da je nacija koja to zaboravi “osuđena na propast”.

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

Milanović je rekao da je hrvatski nacionalni interes izmjena izbornog zakona u BiH kako bi se zaustavilo preglasavanje Hrvata na izborima od brojnijih Bošnjaka te je istaknuo da je blokada finskog i švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u jedini način kako bi se to ostvarilo, prenosi Fena pisanje Hina.

Iz Komšićevog kabineta u reakciji na Milanovićevo pismo naveli su kako je “očito da Milanović po naputku Rusije upravo želi izazvati destabilizaciju cijele regije.”

“Kada se ima u vidu činjenica da HDZ BiH čije interese zastupa, već godinama zagovara prorusku politiku, onda je stvar i više nego jasna,” stoji u saopštenju kabineta člana Predsjedništva BiH.

Iz Komšićevog kabineta također su naveli da imajući u obziru da je “euroatlanskim partnerima BiH u interesu stabilnost Zapadnog Balkana, ne treba sumnjati da će Milanovićev pokušaj blokade izbora u BiH proći isto onako kao što je prošlo Milanovićevo smiješno sukobljavanje sa Finskom i Švedskom.”

Milanović je ranije u više navrata pozvao Hrvatski sabor da ne glasa za članstvo Finske i Švedske u NATO-u.

Švedska i Finska su 18. maja službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, najvećem vojnom savezu. Ove zemlje su aplicirale za člasnstvo u Alijansi nekoliko mjeseci nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini. NATO donosi odluke konsenzusom, a svaka od 30 zemalja članica ima pravo da stavi veto na kandidaturu za članstvo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH zbog inflacije pripremila značajan program pomoći

Program bi bio proveden putem resornih ministarstava i vladinih institucija, a na osnovu odgovarajućih podzakonskih akata koje će donijeti...

Možda vas zanima i ovo