Subota, 18 rujna, 2021

Komšić nakon sastanka sa visokim predstavnikom: Schmidt nema potpunu sliku o BiH, disolucija samo puškama i tenkovima

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Rekao je da Schmidt ima pravo da nametne Izborni zakon, ali onda mora snositi odgovornost za posljedice.

Visoki predstavnik Christian Schmidt, nakon današnjeg sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem izbjegao je novinare, kojima se Komšić obratio, te iz svog ugla pojasnio o čemu su razgovarali i iznio svoje utiske.

Aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, regiji, Izborni zakon, Merkel u Beogradu, disolucija BiH…

– Nismo se složili oko nekih stvari naročito kada je riječ o rješenjima za izmjene Izbornog zakona. Moj utisak je, on to nije rekao, da on preferira rješenje Fuleovog modela, što meni nije prihvatljivo. To vodi daljnjoj teritorijalizaciji etničkih izbornih jedinica što nekome izgleda bezopasno, ali meni izgleda vrlo opasno po budućnost BiH i jeste jedna vrsta stvaranja etničkih teritorija – kazao je Komšić dodajući da će o ovom pitanju svakako još biti mnogo rasprava.

Rekao je da Schmidt ima pravo da nametne Izborni zakon, ali onda mora snositi odgovornost za posljedice.

– To je onda vaša odgovornost, nije naša. Ono što treba po nama učiniti, jeste da BiH napokon dobije poštene izbore. Izborna rješenja ne mogu biti mimo standarda EU-a i onoga što je rečeno iz Brisela – naglasio je Komšić.

On je rekao i da je tokom razgovora sa Schmidtom insistirao na provedbi svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i na mišljenju Evropske komisije o realizaciji 14 prioriteta.

Komšić je kazao kako smatra da Schidmtova slika o Bosni i Hercegovini nije potpuna, te da mu trebaju još neke kockice da je složi.

– Šta je bilo, zašto, šta se sada dešava i šta ko hoće u BiH. Mi znamo te odgovore. Mi hoćemo da živimo kao što žive sve zemlje Evropske unije – kazao je on.

Dodao je i da je Schmidtu potcrtao da se razgovori u BiH po pitanju Dodikove izjave o “mirnoj disoluciji BiH” mogu odvijati isključivo puškama, tenkovima i topovima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je prokomentarisao i to što njemačka kancelarka Angela Merkel nije posjetila BiH, kao i sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s njom u Tirani.

Komšić je istakao da Tegeltija ima funkciju, da je mora poštovati i predstavljati Bosnu i Hercegovinu. O njenom odlasku u Beograd, kazao je kako je time Merkel pokazala da podržava politiku Aleksandra Vučića.

– Od tako jedne ozbiljne zemlje i funkcije očekujete da su oni dobro informirani i da im je teško iznijeti neku drugu sliku nego kakva je ona. Ako je cilj da se od Srbije pravi stožer na Zapadnom Balkanu, to neće ići, što se tiče Srbije i pravljenje Vučića velikim gazdom, to neće ići. Možemo biti jednaki, BiH sa svim svojim problemima, nema gazda više na Balkanu. Tražimo poštovanje, nema poštovanja, nema gazda. Nama gazda neće biti niko, pogotovo ne iz susjednih zemalja. Takva vrsta političkog gazdovanja izvan BiH nas je skupo koštalo – rekao je Komšić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novak Đoković i Milorad Dodik na svadbi Sarajlije pjevali hit Halida Bešlića

Novak Đoković je danas posjetio “Bosansku piramidu sunca” u Visokom. Nakon toga je prisustvovao svadbi Majdova. Srbijanski džudista i bivši...

Možda vas zanima i ovo