Subota, 21 svibnja, 2022

Komšić o Dodikovom zahtjevu i napuštanju sjednice: Ono što je tražio je neprihvatljivo

Autor:N1

Nemojte propustiti

Željko Komšić je kazao da je Dodik tražio raspravu pozivajući se na to da su “na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države”.

“Dodik je tražio raspravu pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države. To je nešto što je meni neprihvatljivo kao stav i to je nešto što gotovo cijeli svijet nije priznao”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kao reakciju na današnji potez Milorada Dodika i napuštanje sjednice, prenosi N1.

“Taj prijedlog izmjena dnevnog reda smo usvojili jednoglasno. Nakon toga Dodik je predložio izmjene zakona o Centralnoj banci kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, bez prijedloga bilo kakvih zaključaka i materijala”, kazao je Komšić.

“Po proceduri, taj prijedlog je stavljen na glasanje, Dodik je glasao ZA, Džaferović i ja za NE. To je bio povod da Dodik održi govor u kojem je iznio neke političke stavove za koje mislim da ne stoje. Prvo, ako misli da je nešto neustavno u ovoj zemlji, ja sam stava da za to postoji Ustavni sud BiH. On je taj organ koji može utvrditi je li šta neustavno ili ne”.

Komšić je kazao da je Dodik tražio raspravu pozivajući se na to da su “na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države”.

“Dodik je tražio raspravu pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države. To je nešto što je meni neprihvatljivo kao stav i to je nešto što gotovo cijeli svijet nije priznao. Ja ne znam da je ijedna druga zemlja pristala na to osim Rusije. Ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu tih činjenica. To je bio završni govor Dodika prije nego je napustio sjednicu Predsjedništva BiH“.

“Mislim da Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom federacijom. Mislim da je dalji cilj destabilizacija BiH, jasno je da postoji jedan plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u realizaciju na osnovu dogovora i razgovora sa Lavrovom“, ističe Komšić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zastupnica Alma Čolo: Blokade dolaze od onih koji žele da BiH prikažu nemogućom državom

“Ne možete dovesti građane u situaciju da u godini kada glasaju, glasaju sa nekim nesigurnim izbornim rješenjem ili, da...

Možda vas zanima i ovo