Srijeda, 4 listopada, 2023

Komšić o Dodikovom zahtjevu i napuštanju sjednice: Ono što je tražio je neprihvatljivo

Autor:N1

Preporučeno

Željko Komšić je kazao da je Dodik tražio raspravu pozivajući se na to da su “na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države”.

“Dodik je tražio raspravu pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države. To je nešto što je meni neprihvatljivo kao stav i to je nešto što gotovo cijeli svijet nije priznao”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kao reakciju na današnji potez Milorada Dodika i napuštanje sjednice, prenosi N1.

“Taj prijedlog izmjena dnevnog reda smo usvojili jednoglasno. Nakon toga Dodik je predložio izmjene zakona o Centralnoj banci kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, bez prijedloga bilo kakvih zaključaka i materijala”, kazao je Komšić.

Upravo se čita:  Čampara o Dodiku i Čoviću: Postavljaju zahtjeve pred nas kao da smo maloumni. To neće proći, Trojka ne mora ni biti vlast

“Po proceduri, taj prijedlog je stavljen na glasanje, Dodik je glasao ZA, Džaferović i ja za NE. To je bio povod da Dodik održi govor u kojem je iznio neke političke stavove za koje mislim da ne stoje. Prvo, ako misli da je nešto neustavno u ovoj zemlji, ja sam stava da za to postoji Ustavni sud BiH. On je taj organ koji može utvrditi je li šta neustavno ili ne”.

Upravo se čita:  Delegacija Vlade FBiH s predstavnicima Svjetske banke

Komšić je kazao da je Dodik tražio raspravu pozivajući se na to da su “na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države”.

“Dodik je tražio raspravu pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države. To je nešto što je meni neprihvatljivo kao stav i to je nešto što gotovo cijeli svijet nije priznao. Ja ne znam da je ijedna druga zemlja pristala na to osim Rusije. Ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu tih činjenica. To je bio završni govor Dodika prije nego je napustio sjednicu Predsjedništva BiH“.

Upravo se čita:  Konaković: Ne znam šta nam donose ultimatumi. Apelujem na Dodika da to ne radi

“Mislim da Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom federacijom. Mislim da je dalji cilj destabilizacija BiH, jasno je da postoji jedan plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u realizaciju na osnovu dogovora i razgovora sa Lavrovom“, ističe Komšić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo