Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Komšić o novom šefu CIA-e: “To je dobra vijest za BiH, uvjerio sam se da je prijatelj naše zemlje!”

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Novoizabrani predsjednik Biden naveo je u saopćenju da Burnsovo dvostranačko iskustvo osigurava da će on doprinijeti „apolitičkom pristupu i perspektivi u vezi s obavještajnim podacima, što će sačuvati sigurnost Amerike”.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je za “Slobodnu Bosnu” da je obradovan najavom novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena kako će za direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) nominirati iskusnog diplomatu Williama Burnsa, koji je istinski prijatelj BiH.

Komšić kaže da je dva puta razgovara s Williamom Burnsom, jednom u Sarajevu, a drugi put u Washingtnonu, oba puta kada je Burns bio na poziciji zamjenika državnog sekretara.

“Prvi put smo razgovarali u Sarajevu u februaru 2012., a godinu kasnije i u Washingtonu”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić za “Slobodnu Bosnu”. “Veoma dobro se sjećam razgovora s Burnsom. Njegovo poznavanje političkih i društvenih odnosa u Bosni i Hercegovini je zaista impresivno. Sigurno se radi o prijatelju države Bosne i Hercegovine i ja mislim da je imenovanje gospodina Burnsa odlična vijest za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Komšić u izjavi za “Slobodnu Bosnu”, napomenuvši da je Burns u Sarajevu boravio u sklopu velike balkanske turneje, u sklopu koje je posjetio Srbiju, Kosovo, BiH te Hrvatsku.

“Riječ je o iskusnom diplamati koji odlično poznaje prilike u cijeloj regiji i u BiH”, kazao je Komšić.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, Bidenov tranzicioni tim naveo je da je Burns proveo 33 godine u State Departmentu i da je služio i pod republikanskim i pod demokratskim predsjednicima.

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama imenovao je Burnsa 2011. za zamjenika državnog sekretara, a Burns se tri godine kasnije povukao u penziju i preuzeo položaj predsjednika Carnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Novoizabrani predsjednik Biden naveo je u saopćenju da Burnsovo dvostranačko iskustvo osigurava da će on doprinijeti „apolitičkom pristupu i perspektivi u vezi s obavještajnim podacima, što će sačuvati sigurnost Amerike”.

„Američki narod će mirno spavati s njim kao našim narednim direktorom CIA-e”, poručio je Biden.

Ambasador Burns primio je tri predsjedničke nagrade za izuzetnu službu i najviša civilna priznanja Pentagona i američke obavještajne zajednice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo