Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Komšić o pregovorima u Neumu: HDZ se ne može pomiriti sa porazom, Izetbegović je ostao dosljedan i principijelan

Nemojte propustiti

Komić je kazao kako je lider SDA Bakir Izetbegović ostao dosljedan i principijelan u pozicijama i stavovima o kojima su ranije razgovarali.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je pregovore o izmjeni Izbornog zakona koji su se vodili u Neumu te poručio kako sada “treba očekivati još radikalniju politiku HDZ-a, jer se oni ne mogu pomiriti sa porazom koji su ponajviše sami sebi nanijeli”.

Podsjetimo, pregovori u Neumu danas su završeni. Ništa nije konačno dogovoreno, stavovi su približeni, a pregovori bi trebali biti nastavljeni narednih dana u Sarajevu.

Komšić ističe da je pohvalan politički konsenzus među probosanskim strankama.

– Pohvalan je politički konsenzus među probosanskim strnakama kada je riječ o redu prioriteta u cijelom ovom procesu, prvo reduciranje Doma naroda, a što ne i ukidanje po preporuci Venecijanske komisije, pa tek onda diskusija o izboru članova Predsjedništva BiH, i to na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi svi građani Bosne i Hercegovine bez obzira na etničku pripadnost mogli da biraju i da budu izabrani – kazao je Komšić za Hayat.

Na kraju je dodao kako je lider SDA Bakir Izetbegović ostao dosljedan i principijelan u pozicijama i stavovima o kojima su ranije razgovarali.

– Čini se da se jedna takva pozicija iskristalisala u posljednjim mjesecima. Osim toga primjetno je da je Izetbegović ostao dosljedan i principijelan u pozicijama i stavovima o kojima smo ranije razgovarali – zaključio je Komšić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stigla prva reakcija Rusije na odluku Finske da uđe u NATO

Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitri Peskov rekao je da "svi žele izbjeći direktan sukob NATO-a i Rusije". Kremlj je objavio da...

Možda vas zanima i ovo