Subota, 1 listopada, 2022

Komšić odbrusio Čoviću: Nikakva teritorijalna reorganizacija BiH nije moguća

Nemojte propustiti

Danas je u Vitezu predsjednik HNS-a Dragan Čović saopštio medijima kako će “vrlo jasno odgovoriti ukoliko do izmjena Izbornog zakona BiH ne dođe”.

“Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe”, saopštio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas izjavio da se od ovakvih odluka HNS-a nije odustalo.

Komšić poručuje kako oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi, kako je napisao, anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili.

“Oni koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima”, napisao je Komšić.

Podsjetimo, danas je u Vitezu predsjednik HNS-a Dragan Čović saopštio medijima kako će “vrlo jasno odgovoriti ukoliko do izmjena Izbornog zakona BiH ne dođe”.

“Ako ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno. Napomenuli smo ranije kako ćemo predložiti drugačije rješenje ustroja sustava, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Onako kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto”, odgovorio je.

Time će se, naveo je Čović, HNS baviti čim završi izborni proces.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo