Subota, 21 svibnja, 2022

Komšić oštro odgovorio Milanoviću i Plenkoviću: O izborima i NATO-u odlučuju institucije Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

“Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese u Bosni i Hercegovini, onda se varaju”, kazao je Komšić.

Povodom izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se u BiH izbori ne trebaju održati izbori pod svaku cijenu, te povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da BiH nije nikakva država, te da nikada neće ući u NATO oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Gospoda Milanović i Plenković moraju znati da je pitanje održavanja izbora unutarnje pitanje države Bosne i Hercegovine. O tome se neće odlučivati u Zagrebu, nego će o tome odlučivati institucije Bosne i Hercegovine koje su odgovorne za provođenje izbora. Svako dalje miješanje u izborni proces u BiH, ne može biti drugačije shvaćeno nego kao napad na demokratiju u jednoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi”, naveo je Komšić.
Što se tiče NATO-a, Bosna i Hercegovina i njene institucije su u tome smislu donijele relevatne odluke, a o članstvu BiH u NATO se neće odlučivati u Milanovićevoj “maloj Moskvi”, nego na mnogo značajnijim mjestima”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese u Bosni i Hercegovini, onda se varaju”, dodao je Komšić.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović je protiv potencijalnog širenja NATO saveza, a poručuje i Bosni i Hercegovini da neće dobiti dozvolu za pristupanje zbog tzv. hrvatskog pitanja.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas u Briselu izjavio da se Opći izbori u Bosni i Hercegovini ne trebaju održati po svaku cijenu i pozvao hrvatske i bošnjačke lidere da se dogovore o Izbornom zakonu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vučić tvrdi: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i RS nisu pitali

Istakao je da Srbija, sa druge strane, nije prihvatila nijednu od 23 deklaracije protiv Rusije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio...

Možda vas zanima i ovo