Utorak, 22 lipnja, 2021

Komšić: Pismo evropskih zastupnika dokaz da je nemoguće udovoljiti zahtjevima HDZ-a i Zagreba

Autor:NAP

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da je pismo evropskih zastupnika Borrellu i Varhelyjiu o BiH, još jedan dokaz tvrdnje da je odluka Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić implementirana, te da se u BiH mora okrenuti provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Potpuno sam saglasan sa ocjenom evropskih parlamentaraca da pojedini mediji još uvijek izvještavaju da se pregovori pod okriljem EU u većini fokusiraju na reformu izbornog zakona, i posebno na pitanja vezana uz predstavljanje hrvatskog konstitutivnog naroda, i odluku Ustavnog suda BiH, a da to ne bi trebao biti slučaj, obzirom na činjenicu da je presuda Ljubić implementirana, te da daljnja manipulacija s tom presudom u političke svrhe treba prestati.

Također izražavam potpuno slaganje sa mišljenjem evropskih parlamentaraca o tome da nastavak insistiranja na provođenju presude koja je već implementirana nije u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR o izborima koji su prema ključnim prioritetima trebaju uglavnom fokusirati na finansiranje stranaka i transparentnost i na popravke pravnog okvira.

Mišljenje evropskih parlamentaraca jeste još jedan snažan dokaz da se presudom u slučaju Ljubić manipulisalo sa ciljem ostvarivanja političkih ciljeva koji su izvan dometa te presude, odnosno s ciljem daljeg jačanja antievropskog etničkog predstavljanja putem biranja svih 17 delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamentna FBiH od strane HDZ-a, i sa ciljem formiranja etničke izborne jedinice. Sve što su evropski parlamentarci u tome pogledu iznijeli u pismu Borrellu i Varhelyjiu, govorim već godinama.

Raduje me ipak da sada stvari postaju jasnije. Nemoguće je dakle udovoljiti zahtjevima HDZ-a i zvaničnog Zagreba a pri tome ne prekršiti evropske pravne standarde i ne pogaziti presude Evropskog suda za ljudska prava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo