Srijeda, 4 listopada, 2023

Komšić pozdravio odluku Schmidta: Izbori prilika da se riješimo HDZ-ovih blokada; Džaferović: Odluka iznuđena ponašanjem HDZ-a i Bevande

Preporučeno

Pozdravljam odluku visokog predstavnika o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Ova odluka u konačnici predstavlja pobjedu bosanskog političkog faktora odnosno zdravih političkih opcija koje su sa međunarodnim partnerima igrale konstruktivnu ulogu tokom duge političke borbe za održavanje izbora koje je HDZ nastojao blokirati.

Važno je što se nije pristalo na političke ucjene gdje se blokadom izbornog procesa nastojalo izdejstvovati antievropsko rješenje na štetu građana Bosne i Hercegovine.

Održavanje oktobarskih izbora prilika je da državni politički faktor demokratskim i legalnim putem nadjača politike ucjena i blokada, kako u budućnosti ne bi imali slične probleme”, kazao je Komšić.

Upravo se čita:  Stevandić brani Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

I Džaferović pozdravio odluku Schmidta

I Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Džaferović je ocijenio kako je odluka visokog predstavnika “iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija Vjekoslava Bevande”.

“HDZ je proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, što je očigledno i radio proteklih sedmica. Manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode sa posebnom odlukom i budžetom. Ministar finansija je jučer predložio odluku za koju se vrlo brzo ispostavilo da je neprovodiva i da je predložena samo kao nova prepreka izborima. Pozdravljam odluku visokog predstavnika, koja je bila nužna, jer bi, u protivnom, HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo BiH još veću krizu, a to nema niko pravo da radi. Odluku će biti potrebno analizirati, ali je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija”, zaključio je Džaferović.

Upravo se čita:  Vukanović blokirao ulaz u NSRS, intervenisala policija

Dodao je kako je “uloga visokog predstavnika da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem”.

“Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu u BiH i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno”, naveo je Džaferović.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji osigurava 12,52 miliona KM za provođenje Općih izbora 2. oktobra.

Odluka je stupila na snagu objavom na web stranici OHR-a. Danas počinje i dvodnevno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo