Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Komšić: U EU i NATO vlada neka vrsta straha da se sukob iz Ukrajine može prenijeti na našu regiju

Autor:Patria

Nemojte propustiti

– BiH je jedna od ranjivijih sredina i to je razlog pojačane pažnja. Mada još uvijek ima kalkulacija i odsustva odlučnosti, ali priznajem sve manje.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da su domaćini samita u Solunu i Ohridu odbili učešće njegovog kolege Milorada Dodika na tim skupovima. Dodao je da “mi u Sarajevu volimo misliti da je to poruka Dodiku”.

Vi ste Schmidtovu odluku o finansiranju izbora nazvali pobjedom bosanskog političkog faktora? Ko je tačno faktor?

Držim da su to većinom stranke koje imaju sjedište u Sarajevu. To su sve one političke stranke, uz velike razlike među njima, jer tako funkcioniše deomkratija – koje žele da BiH zadrži svoj multietnički karakter.

Dodik je danas najavio tužbu protiv Schmidta?

Kojem sudu se on misli obratiti i šta je Schmidtova inkriminacija. To je nastavak Dodikovog obračuna sa Schmidtom. Ne znam na šta se žali? Šta hoće? Mislim da ni on sam nema pojma o čemu je riječ, pa će to njegov pravni tim nešto “spetljati”. Vidjet ćemo.

U kojoj mjeri su sankcije i odluka Christiana Schmidta produkt geopolitičkih kretanja, prvenstveno mislim na agresiju na Ukrajinu?

Kakogod to nama izgledalo čudno istina je da ima velike veze sa invazijom Rusije. U EU i NATO vlada neka vrsta straha da se taj sukob može prenijeti na našu regiju. BiH je jedna od ranjivijih sredina i to je razlog pojačane pažnja. Mada još uvijek ima kalkulacija i odsustva odlučnosti, ali priznajem sve manje.

PR ministarstva vanjskih poslova Rusije Zaharova kaže da dio oružja namijenjen Ukrajin nalazi se u BiH?

To nije tačno zato što Zapad isporučuje Ukrajini najmodernije oružje i oruđe. Nije tačno da je to ušlo u BiH. Moskva stalno pokušava prebacivati lopticu na drugi teren, u ovom slučaju je to područje Zapadnog Balkana. I vraćam se na ovo što sam prije rekao, to je razlog pojačanog interesovanja EU.

Je li realno očekivati ubrzan status kandidata EU?

Slovenski predsjendik Pahor to već duže priča. Postoji šest zemalja EU koje su lansirale tu ideju. To su zemlje koje na neki način graniče sa zemljama Zapadnog Balkana. To izaziva veliki otpor kod drugih zemalja EU poput Nizozemske ili čak i Njemačke.

Jel istina da je Dodik pokazao interesovanje da ide na Samit šefova država i vlada Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi u Solun?

Dosad je praksa bila da ide predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tačno je da je Dodik pokušao učiniti sve da dođe u Solun, međutim poziv se odnosio samo na predsjedavajućeg (Džaferović). Kao i u životu, nepristojno je nekom dolaziti u kuću kad te nije zvao.

Vaš stav o “Otvorenom Balkanu”?

Ne možete biti protiv saradnje, jer šta vam je druga mogućnost? Ali ideja “Otvorenog Balkana” u suštini je pogrešna. Pogrešna je jer postoje druge regionalne inicijative kao Berlinski proces. Tu se traže ti evropski standardi kao neka vrsta pripreme za EU. Iza Berlinskog procesa stoji i jedan pozamašan novac, 30 milijardi eura. “Otvoreni Balkan” jeste dosta nedefinisan. On ne nudi ništa novo, čak su i kriteriji u niži u odnosu na Berlinski proces. Kod nas to otvara milion pitanja – da li je “Otvoreni Balkan” paravan za “srpski i albanski svet”. Meni se čini da je Berlinski proces mnogo bolji od “Otvorenog Balkana”.

Mediji prenose informaciju kako je Sjeverna Makedonija poslala obavijest da Dodik ne može ići ni na Ohrid?

Oni su rekli da je poziv upućen predsjedavajućem i nije prenosiv. Tako glasi vijest koja je došla iz Sjeverne Makedonije. Džaferović nije bio u mogućnosti da otputuje dole i donijeta je odluka da ide Dodik, ali su oni odgovorili da se poziv samo odnosi na Džaferovića. Mi u Sarajevu volimo misliti da je to poruka Dodiku, ali vam niko iz diplomatije, vjerovatno, to neće potvrditi.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo