Subota, 24 rujna, 2022

Komšićev konačan udarac Čoviću: Ništa od promjena Izbornog zakona, pogledajte kakav rasplet najavljuje član Predsjedništva BiH

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u razgovoru za O kanal govorio je, između ostalog, o pitanju izmjena Izbornog zakona i ulaska BiH u NATO savez.

Na pitanje misli li da će SDA, HDZ i SNSD pronaći zajednički jezik oko izmjena Izbornog zakon i ograničenih ustavnih reformi, Komšić kaže:

– Ne vjerujem. Ne vjerujem da će se desiti niti jedno niti drugo. Ne postoji ni minimum koncenzusa, saglasnosti oko toga kojim putem ići u izmjenama Izbornog zakona i pogotovo eventualnim izmjenama Ustava. Mada u tom pismu se govori, zapravo, o manjim izmjenama Ustava u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer ova presuda “Ljubić”, ona je svakako već implementirana.

Mislim da će otpori doći prije svega od HDZ-a i SNSD-a. SDA, bar na nivou izjava, pokazuje spremnost da se ti važni akti, poput izmjena Izbornog zakona, Ustava, mijenjaju s nekim standardima koji su nam stavljeni kao obavezna stvar.

Dakle, da se usaglašava ta praksa sa praksom prije svega poštivanja osnovnih ljudskih prava. Kažem, SDA to na nivou izjava pokazuje. S druge strane, kad govorimo o politikama iz RS-a – namjerno ne kažem samo Dodika nego politikama iz RS-a, tu postoji gotovo jedinstven stav da nema nikakvih izmjena niti Izbornog zakona niti Ustava na način kako to traži, naprimjer, Evropski sud za ljudska prava, kako se to traži u Mišljenju Evropske komisije, onih 14 prioriteta, pa vjerovatno, pretpostavljam, što bi tražila i američka administracija, odnosno na normalan način, jer oni u svemu tome vide opasnost po RS i preuzimanje nadležnosti.

S druge strane, politika koju zastupa HNS – HDZ i Dragan Čović lično, također ne želi da ide u pravcu ovom, o kojem smo govorili, zaštite osnovnih ljudskih prava i unaprjeđenja cijelog sistema koji će biti baziran na tome, nego žele da realizuju ono što nisu uspjeli u ratu, a to je da uokvire, spoje etničko i teritorijalno i da to bude osnov i za svaki ciklus izbora i da to bude ustavni osnov za funkcionisanje BiH. Dakle, smatram da sudaraju se sa svim onim što je logično i demokratski i sa svim onim što treba BiH.

Kompletan razgovor možete gledati u nastavku:

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kompanija Centrotrans obilježila 74 godine postojanja

Kompanija Centrotrans je danas upriličila svečanost u povodu obilježavanja 74 godine postojanja i 59 godina poslovanja pod imenom Centrotrans. Svečanost...

Možda vas zanima i ovo