Nedjelja, 18 travnja, 2021

Zajednička izjava više ambasada i Delegacije EU: Izbjegavati podizanje tenzija

Nemojte propustiti

Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH reagovale su zajedničkom izjavom na non-paper člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koji je uputio Briselu.

“2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni. Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje“, navedeno je u izjavi ovih ambasada.

Ističu kako su transparentnost i inkluzivnost ključni za širi uspjeh.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

“Međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana“, istakli su.

Iz ambasada pozivaju sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo u Brisel u kojem se osvrnuo na trenutne procese u BiH. U pismu se, između ostalog, osvrnuo na pritisak Rusije na Bosnu i Hercegovinu, miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na Bosnu i Hercegovinu kroz političke stranke HDZ i SNSD, o očekivanjima i poteškoćama u dosadašnjim procesima.

Pismo koje je uputio Komšić se sastoji od tri dijela, a prvi je naslovljen “Šta je trenutno prisutno”. Komšićev non-paper čitajte na OVOM LINKU.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mediji objavili da je bratić kardinala Vinka Puljića prešao na islam: Iz Vrhbosanske nadbiskupije poručili da se radi o lažnoj vijesti!

Danko Puljić, navodno bratić kardinala Vinka Puljića, u subotu je u džamiji na Kalibunaru u Travniku primio islam te...

Možda vas zanima i ovo