Utorak, 19 siječnja, 2021

Konačno se oglasio i Christian Schmidt: Hoće li u fotelju novog visokog predstavika u BiH?

Nemojte propustiti

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Oglasili se članovi porodice preminulog načelnika Foče: “Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”

Asim Radljeljaš naglašavada je Esed imao upalu pluća i problem sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene...

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara odštete

Sulejman Tabaković ističe da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo...

U medijima se spekulira da je njegovo imenovanje dogovoreno na relaciji Berlin – Moskva, te da je vrlo blizak HDZ-u i Hrvatskoj.

Visoki funkcioner Kršćansko-socijalne unije (CSU) i mogući novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, reagirao je na upite o tome da li je kandidat za ovu poziciju, te kako odgovara na prozivke da bi na tu dužnost mogao doći zahvaljujući dogovoru Njemačke i Rusije.

-Pozivajući se na vaš zahtjev za izjavu koja se odnosi na glasine u nekim medijima, ne mogu dati nikakav komentar – napisao je on u odgovoru za politicki.ba.

Dodao je i da je njegovo “zanimanje za Bosnu i Hercegovinu ograničeno na pomoć, ako je potrebno, za rješavanje situacije u izbjegličkom kampu, gdje sam prošle godine rado dao svoj doprinos u rješavanju situacije na području Bihaća, Kanoton Una Sana.

  • Predložio bih da postoji interes da se kontaktira njemačko Ministarstvo vanjskih poslova – zaključio je Schmidt.

On je, prema spekulacijama medija u BiH, kandidat za naslijednika Valentina Inzka.

U medijima se spekulira da je njegovo imenovanje dogovoreno na relaciji Berlin – Moskva, te da je vrlo blizak HDZ-u i Hrvatskoj. Predsjednik Franjo Tuđman, prema navodima portala Istraga.ba, odlikovao ga je ordenom Reda Ante Starčevića.

Isti orden dobilo je svojevremeno i Jadranko Prlić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nakon strašnog zločina: “Bez nje ništa nema smisla, ubijen je najljepši osmijeh”

"Bisera i ja smo odrasle zajedno, bile smo nerazdvojne. Bila je uvijek uz mene kao starija sestra, spavale smo...

Možda vas zanima i ovo