Subota, 27 studenoga, 2021

Konačna presuda Veselinu Vlahoviću Batku 42 godine zatvora

Nemojte propustiti

vlahovic-veselin-sudjenje-reuters_0

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 13. juna 2014. godine drugostepenu presudu u predmetu Veselin Vlahović, kojom je žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda u oslobađajućem dijelu potvrđena, prenosi agencija Fena.

Drugostepenom presudom je djelimično uvažena žalba branilaca optuženog Vlahovića, pa je presuda Suda od 29. marta 2013. godine preinačena u osuđujućem dijelu na način da je optuženi oslobođen optužbe u odnosu na jednu tačku pobijane presude da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te u odluci o krivičnopravnoj sankciji, na način da je optuženi Veselin Vlahović za radnje opisane u tačkama izreke prvostepene presude za koje je proglašen krivim zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona osuđen na kaznu zatvora u trajanju 42 godine.

U preostalom dijelu žalbe branilaca optuženog su odbijene kao neosnovane i u tom dijelu je prvostepena presuda potvrđena, dok u dijelu koji se ne osporava žalbama prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izjavilo je žalbu protiv oslobađajućeg dijela prvostepene presude zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja iz Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, s prijedlogom da Apelaciono vijeće žalbu u cjelosti prihvati kao osnovanu, pobijanu presudu preinači u njenom oslobađajućem dijelu, da optuženog oglasi krivim i za radnje za koje je pobijanom presudom oslobođen od odgovornosti, slijedom čega će odgovornost optuženog i za te radnje biti uključena u pravilnu i zakonito izrečenu sankciju.

Kriv za brojna ubistva

Branioci optuženog Vlahovića prvostepenu presudu pobijali su zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz ZKP-a BiH, povrede krivičnog zakona iz ZKP-a BiH, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz ZKP-a BiH i odluke o krivičnopravnoj sankciji iz ZKP-a BiH, s prijedlogom da Vijeće apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, uvažavajući žalbene razloge kao osnovane, ukine prvostepenu presudu i održi pretres ili da izrekne blažu krivičnopravnu sankciju.

Apelaciono vijeće održalo je javnu sjednicu 5. februara 2014. godine, na kojoj su Tužilaštvo i branioci usmeno izložili žalbene navode.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda te je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Vlahović, poznat pod nadimkom Batko, proglašen je krajem marta prošle godine krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje brojnih žena te premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje nesrpskih civila tokom rata u okupiranom dijelu Sarajeva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo