Srijeda, 20 listopada, 2021

Konačno objavljeni rezultati: Kakvu vodu piju Sarajlije

Nemojte propustiti

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Mersiha Mehmedagić je na 30. radnoj sjednici postavila pitanje u vezi sa analizom vode, mikrobiološke neispravnosti vode i njene uzroke u općinama ovog kantona.

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je dostavilo Ministarstvu zdravstva KS odgovor na zastupničko pitanje uz podatke o rezultatima mikrobioloških analiza vode za piće koji ne odgovaraju ispitanim parametrima, po općinama za period 1. januar 2016. godine do 1. juna 2017. godine.

Prema riječima zastupnice Mehmedagić, ona je odlučila uputiti pitanje nakon što je lokalni vodovod u Trnovu bio zagađen, a niko o tome nije obavijestio ljude niti im dopremio zalihe vode.

“Trnovo snabdjeva Bačiće, a znamo da postoje zagađenja na izvoru na Vrelu Bosne. To je bio indikator da pitam kakva je voda u gradu s obzirom da su zagađeni izvori”, kazala je Mehmedagić za N1.

Ona je dodala da Općina Vogošća od 1. januara nije imala nadzor nad Vodovodom jer je zbog finansijskih razloga otkazala saradnju sa JU Zavod za javno zdravstvo.

U odgovoru na pitanje JU Zavod za javno zdravstvo KS navodi da se ispitivanje vode za piće vrši u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a u procesu kontrole obuhvaćeni su: voda za piće iz centralnog gradskog vodovoda (KJKP ViK Sarajevo, sa lokalnih vodovoda na području četiri gradske općine (Centar, Novi Grad, Ilidža, Vogošća), iz JKP Vodostan Ilijaš, sa lokalnih vodovoda općine Ilijaš, iz JKP Komunalac Hadžići, iz JKP Trnovo i sa izvorišta na području KS u vlasništvu KJU za Zaštićena prirodna područja.

U toku 2017. godine, zaključno sa posljednjim danom mjeseca maja, osam uzoraka vode nije odgovaralo mikrobiološkim parametrima Pravilnika.

U tabeli pogledajte na kojim mjestima, kojeg datuma i u čijem vlasništvu uzoraka su detektovane bakterije.

U izvještaju je navedeno da su uzroci zagađenja uglavnom fekalnog porijekla uzrokovanog “koliformnim bakterijama, Escherichia coli i Enterococcuss spp, te sporadičnoj pojavi ubikvitarne bakterije Pseudomonas Aeruginosa.”

U toku 2016. godine uzeto je ukupno 519 uzoraka koji su analizirani na mikrobiološku ispravnost od čega je 481 uzorak odgovarao, a 38 nije odgovaralo Pravilniku.

U tabeli pogledajte na kojim mjestima i u kojeg datuma su detektovane bakterije.

Korektivne mjere i preporuke podrazumijevaju da se obustavi snabdijevanje korisnika higijenski neispravnom vodom, obavijesti korisnike da voda nije za piće, ličnu higijenu i higijenu posuđa, da se obezbijedi alternativni način snabdijevanja vodom, izvrši mehaničko čišćenje, ispiranje i hiperhlorinacije vodnih objekata.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo