Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Konačno povratak u normalno: Prva zemlja iz Europske unije ukida apsolutno sve epidemiološke mjere

Nemojte propustiti

DANSKA – Djelomično zaključavanje uvedeno je za Božić. Od tada se zemlja postupno ponovno otvara.

Zahvaljujući dobroj procijepljenosti protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinut će se 10. septembra s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra “prijetnjom po društvo”, objavilo je u petak dansko ministarstvo zdravstva.

“Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom cijepljenja. Zato ćemo 10. septembra moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19”, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Podsjetio je da epidemija još nije završila, ali je istaknuo da danska vlada “neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovno naruši temeljne funkcije društva”.

Režim djelomičnog zatvaranja

U martu 2020. Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele režim djelomičnog zatvaranja. Zatvorila je škole i tvrtke čiji rad nije bio od ključne važnosti za funkcioniranje države. Nekoliko tjedana kasnije, nakon prvog ublažavanja uvedenih mjera danske su ih vlasti od avgusta 2020. odlučile ponovno postupno pooštravati. Djelomični ‘lockdown’ uveden je za Božić.

Od tada se zemlja postupno ponovno otvara. U martu su uvedene digitalne putovnice, čija je upotreba sada ograničena. Dana 14. avgusta obvezno nošenje maske u javnom je prijevozu ukinuto. Dotad je javni prijevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi. Obvezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovno otvaraju 1. septembra) i na velikim okupljanjima od 10. septembra se ukida.

70 posto procijepljenih

Otprije je planirano da se “coronapass” od 1. septembra više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera. Od 5,8 miliona stanovnika ove skandinavske zemlje protiv covida-19 ih je cijepljeno više od 70 posto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo