Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Ublažavanje mjera u Federaciji BiH: Sljedeće sedmice naredba o otvaranju vrtića, stomatologa, kafića i javnog prevoza

Nemojte propustiti

Prema planu, kako je kazao član Federalnog štaba civilne zaštite, sljedeće sedmice bi se trebale donijeti naredbe kojima bi se uvodile mjere koje bi pomogle popuštanju načina života u FBiH.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da su u posljednja 24 sata testirano 577 osoba, a kod 17 je potvrđen koronavirus.

„Najveći broj u ZDK tačnije u Maglaju i Žepču i ta dva grada predstavljaju loklane zajednice gdje bilježimo najveći broj uzoraka. Jedan je pacijent pozitivan iz USK konkretno iz Cazina. Ukupno je testirano 21.764 testirane osobe, a COVID-19 potvrđen je kod 983 osobe. Žena ima nešto više, 55 posto, dok je muškaraca 45 posto. Od ovih oboljelih 43 pacijenta su hospitalizirana, dva sa težom kliničkom slikom na respiratorima“, kazao je Pehar.

U FBiH oporavljeno je 535 pacijenata, a aktivnih 414.

„U toku jučerašnjeg dana nismo imali ni jedan smrtni slučaj, tako da i dalje imamo 34 smrnta ishoda koja dovodimo u vezu sa koronavirusom“, dodo je Pehar.

Davor Pehar

Prema planu, kako je kazao, sljedeće sedmice bi se trebale donijeti naredbe kojima bi se uvodile mjere koje bi pomogle popuštanju načina života u FBiH.

„To je jedan set mjera koji uključuje i vrtiće, a razmatrat će se i puštanje u rad javnog prevoza, davanje dozvola za rad somatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, omogućavanje sportskih manifestacija na otvorenom. Način ponašanja bit će reguliran preporukama i bit će obavezujući za sve. Kada su u pitanju mjere koje će regulirati rad ugostiteljskih objekata prvobitno je bio plan da se otvore oni objekti koji imaju bašte, vidjet ćemo kako će u konačnici završiti to“, kazao je Pehar.

Ističući da su mjere karantena dale rezultat posebno za uskršnje blagdane čime se spriječilo širenje epidemije.

„I ukidanje karantina je polučilo rezultatima, a na način da smo samo regulirali kretanje onih koji ulaze u BiH. Epidemiološka situacija trenutna dokaz je da smo izvršili pravilnu procjenu“, dodao je Pehar.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo