Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Konaković: Najveći kvalitet zdravstvenog sistema sposobni kadar koji mnogo radi

Nemojte propustiti

Vlada Kantona Sarajevo započela je kompletnu reformu zdravstva, ali provedba je jako otežana, jer određeni ljudi gube komoditete i benefite na što su dosad imali pravo – kazao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona.

Smatra da u zdravstvu ipak nije sve negativno te da je najveći kvalitet tog sistema veliki broj sposobnog kadra koji jako mnogo radi, a koji za to nije adekvatno plaćen.

– Vlada KS-a će usvojiti projekt metodologija pružanja zdravstvenih usluga koji će biti gotov krajem juna, kao i registar ljudi, prostora i opreme u zdravstvu, što će razjasniti određene probleme – najavio je Konaković.

Ustvrdio je da ima dovoljno novca te da bi usluga pacijentima trebala biti mnogo kvalitetnija. Smatra također da je budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja od 360 miliona KM više nego dovoljan, ali da nije dobro organiziran.

– Najosjetljivija tačka zdravstvenog sistema je Univerzitetski Klinički centar Sarajevo (UKCS) koji je u velikom dugu, ali sad smo na putu da s Vladom Federacije BiH situaciju stavimo pod kontrolu – potcrtao je.

Nije, međutim, mogao precizirati koliki je tačan dug UKCS-a, jer revizorski izvještaj još nije završen, ali prema prvim informacijama, ta brojka iznosi više od 100 miliona KM.

Problem je, dodaje Konaković, što tu bolnicu najvećim dijelom finansira Kanton Sarajevo te je na teretu sarajevskog ZZO.

Na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a za 2015. godinu je povučen s dnevnog reda. Ukoliko ga poslanici ne usvoje na sljedećoj sjednici, Konaković smatra da se “neće desiti ništa”, s obzirom na to da su od 11 članova Upravnog odbora, samo dva iz Kantona Sarajevo.

Potcrtao je još jednom da Opća bolnica “Dr. Abdulah Nakaš“ i KCUS neće biti spojeni.

– Nemamo nikakva prava u KCUS-u i sad bismo trebali povjeriti Opću bolnicu. Imamo drugi problem, a to je da je u KCUS prešlo 25 ljudi. Odmah smo reagovali i našli novac za popunu upražnjenih radnih mjesta – naveo je premijer KS.

Također, na prošloj sjednici poslanici nisu podržali Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo za 2015. godinu, što znači da će doći do smjene menadžmenta.

Konaković podsjeća da moratorij na zapošljavanje koji je usvojila Vlada KS-a ne predstavlja prepreku za normalan rad u domovima zdravlja, jer su na svaki opravdan zahtjev dali suglasnost.

– Ne bih nikada okrivio ljude koji tamo rade zbog sistema koji ne valja, jer oni jako dobro obavljaju svoj posao. Problem nisu ljekari, već menadžment koji je dugi niz godina uposlio mnogo nemedicinskog kadra – poručio je Konaković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo