Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Konaković nakon sastanka sa Schmidtom: Nametnuće izmjene Izbornog zakona

Nemojte propustiti

“Nismo o tome htjeli puno govoriti jer su me zamolili da te konsultacije u OHR-u ne budu neka javna polemika, niti predizborna priča…”

Nakon odrađenih konsultacija šefova opozicionih stranaka i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegovog pravnog tima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako je uvjeren da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona.

“Mislim da sam prvi bio na sastanku u OHR-u. Nismo o tome htjeli puno govoriti jer su me zamolili da te konsultacije u OHR-u ne budu neka javna polemika, niti predizborna priča. Još jednom izražavam žal jer kukavičluk lidera u Neumu je rezultirao da će OHR vjerovatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su tamo bila na stolu. Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje”, rekao je Konaković.

Kakvo će to rješenje biti, kaže, ostaje za vidjeti.

“Shvaćamo trenutne okolnosti i važnosti da se ta etnička strana zaštiti, da se niko u BiH ne osjeća ugroženim. Mi smo naglasili koliko je loša priča o cenzusu jer šalje poruku ljudima da u neke krajeve ne idu i ne žive tamo. SDA i HDZ navijaju za koncept u kojim bi brojka u klubovima naroda išla na osam, po kojem bi taj etnički koncept u kojem oni jesu dominantni njima išao na ruku jer SDA u predstavničkim domovima neće imati nikakvu šansu formirati vlast. Pošto obje stranke imaju jednoetničke liste, pogotovo SDA će pokušati u Domu naroda u Klubu Bošnjaka napraviti neku ravnotežu, vidim da im to nije mrska priča iako javno drukčije govore. Nadamo se da će rješenja za deblokadu FBiH biti učinkovita, da niko ne može blokirati nijedan proces”, ocijenio je Konaković u izjavi koju je dao u Novom Travniku na zajedničkoj konvenciji Ujedinjene opozicije.

Zajednička konvencija ujedinjene opozicije održana je u utorak u novotravničkom Domu kulture.

Građanima su se obratili Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH i lideri stranaka koje podržavaju zajedničkog kandidata Ujedinjene oporbe.

Denis Bećirović je kazao kako da je brojka okupljenih dokaza da narod želi promjene.

“Danas sam u Novom Travniku govorio samo o konkretnim stvarima. Moja kampanja nije negativna, ne bavim se političkim oponentima, nego tražim rješenja za društvo. Moji protivnici nisu politički oponenti, nego su to nezaposlenost, odlazak mladih, kriminal i korupcija i tako dalje”, rekao je Bećirović.

Smatra da je BiH propadala u zadnjem mandatu te da je vrijeme za pozitivan preokret i da se snažno krene prema euroatlantskim integracijama.

“Širom BiH vidimo ogromnu energiju i želju za promjenama. Ogroman broj ljudi okupio se tu, to je još jedna poruka da želimo biti ujedinjeni za slobodnu BiH”, dodao je.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo