Utorak, 18 siječnja, 2022

Konaković o Forti: Prostor u Guardianu trebalo je bolje iskoristiti

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Konaković se nakon prespavane noći oglasio na Facebooku sa malo širim objašnjenjem nego što ga je jučer bio ponuditi medijima.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković jučer nije bio pretjerano raspoložen za komentarisanje intervjua i navoda koje je o Sarajevu za britanski Guardian iznio premijer KS Edin Forto koji je i predsjednik Naše stranke. NIP, Naša stranka i SDP BiH čine vlast u KS, pa je jasno zašto je javnost tražila i stav koalicionog partnera koji ima najviše ministara u toj Vladi. Konaković se nakon prespavane noći oglasio na Facebooku sa malo širim objašnjenjem nego što ga je jučer bio ponuditi medijima. Doduše, obilazio je s delegacijom gradove u RS-u u kojima su povratnici proteklih dana bili izloženi nacionalističkom divljanju i prijetnjama.

“Svaka javna riječ izabranih zvaničnika se analizira. Jučer je jedna takva izjava premijera Forte izazvala lavinu komentara. Da sam imao vremena komentarisati moj bi komentar bio identičan komentaru Udruženja poljoprivrednika, jedinom razumnom saopštenju koje sam vidio. Saopštenju koje pravi razliku između papka i seljaka, kratko i precizno.

Možda bih još samo dodao da se prostor koji dobiješ u Guardian-u može bolje iskoristiti i da u tom prostoru treba poslati pozitivne poruke o našoj domovini, promovisati njene vrijednosti i potencijale. Prije nego se rasprava razvila u tom pravcu nekoliko zastupnika/ca i članova SDA su brutalnim lažima, onako kako to često rade, izjavu o ratu protiv šunda u Sarajevu povezali sa agresijom na BiH.

Još jednom su zloupotrijebili našu časnu borbu, šehide, poginule borce, Armiju RBiH i druge simbole u korist prikupljanja jeftinih političkih poena i diskreditacije političkih rivala. Na najgori mogući način su slagali.

Stižu i zvanična saopštenja iz SDA, SBB i SBiH. Ne čudi da SDA sa ove dvije stranke/satelita reaguje slično. Identična saopštenja, prepuna “brige za borce” i uvreda na račun premijera, svi naravno traže ostavku. Ako baš niko od njih ne govori engleski ili ne poznaje nekoga ko govori engleski, bruka je”, naveo je između ostalog Konaković.

Forto je tokom dana pojasnio da nije govorio o ratu u BiH niti agresiji već o “ratu protiv šunda i nekulture u Sarajevu”. No, i takva izjava izazvala je burne reakcije, a posebno u kontekstu seljaka i građana. Društvene mreže usijane su od komentara, a Forto bi drugi put dobro trebao razmisliti kako govori o gradu i kantonu koji vodi. Od premijera ipak malo više očekujemo. A ako nije kapacitet onda je ljudski odstupiti i prepustiti funkciju nekome drugom, jer se previše energije i vremena troši na tumačenje šta je mislio i tako već nekoliko puta. Građani KS ne zaslužuju niti uvrede, niti ismijavanje.

Iako Forto nije govorio o agresiji ona je itekako povezana sa njegovim izjavama o “seljakluku Sarajeva”. On bi trebao znati da je Sarajevo uvijek bilo otvoreno za druge i drugačije, da su migracije u Sarajevu bile vijekovima prije Forte i bit će i nakon njega. Jer ako danas moramo vaditi rodne listove i objavljivati ih po društvenim mrežama, onda u takvom gradu nemate šta tražiti. Koliko je onih koji nisu rođeni u Sarajevu, a zadužili su ovaj grad zauvijek. Neki kroz kulturni i naučni doprinos, neki kroz političko djelovanje, a mnogi kroz odbranu Sarajeva u najdužnoj opsadi jednog grada.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo