Petak, 1 ožujka, 2024

Konaković o Kosovu: “Ne želim provocirati kolege iz RS. Jedno je moje privatno mišljenje, no o tome moraju isključivo odlučiti institucije BiH”

Preporučeno

“Svi koji predstavljaju opasnost nemaju šta traziti u BiH”, kazao je Nenad Nešić odgovarajući na pitanje o “Noćnim vukovima”

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmotrila je podobnost i dala preporuke za potvrđivanje kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. Sedam članova komisije je bilo „za“, dva protiv i jedna suzdržan. U nastavku pročitajte najzanimljivije odgovore na koje su budući ministri davali Komsiji.

Sevlid Hurtić je na pitanje o bosanskom pitanju u RS rekao: “Sva djeca u RS su dobile udžbenike Federalnog nastavnog plana i programa. Šta ce pisati u svjedočanstvima, to je političko pitanje na žalost, jer Ustav je tu jasan.”

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Zukan Helez je o modernizaciji Oružanih snaga BiH ovako odgovorio:” Sve je manji interes za Oružane snage zbog loših uslova rada i niskih primanja. To se treba promjeniti.”

Edin Forto na pitanje o javnom RTV sistemu dodao da “Moramo raditi na jačanju korporacije koja će pokriti sve emitere, stabilno finansiranje i neovisnost upravnih odbora.”

Nenand Nešić na pitanje kako bi se ponašao ukoliko bi doslo do upada Noćnih vukova kaže: “Svi koji predstavljaju opasnost nemaju šta traziti u BiH. Ulazak vukova. Insistiraću i u skladu sa ovlaštenjima da se ubrzano radi na sky aplikaciji. Nema zastićenih na pitanje o korupciji”, rekao je.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Staša Košarac je odgovarao na pitanje o Buk Bijeloj. “Buk Bijela je dio razvojne strategije BiH. I tako se treba ponašati prema ovom projektu. Vijeće ministara treba da utvrdi sta je strateški interes države. Ne treba biti indolentan preka inicijativi Open Balkan,”

Elmedin Konaković je na pitanje o Kosovu rekao: “Ne želim provocirati kolege iz RS. Jedno je moje privatno mišljenje, no o tome moraju isključivo odlučiti institucije BiH. S Kosovom imamo najrigidnije odnose u prometu roba, ljudi, to treba mijenjati.”

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Zoran Tegeltija je rekao da je osnovna pretpostavka za izradu budžeta je globalni fiskalni okvir za BiH koji usvaja fiskalni savjet. “Imali smo nekoliko sjednica, i dalje postoje sporenja zbog 220 miliona KM koje je Ministarstvo finansija dodatno trazilo za VM, Vlada RS nije podržala”.

Nakon što je Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uradila svoji dio posla, 25. januara trebala bi biti održana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koji treba da potvrdi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas