Srijeda, 18 svibnja, 2022

Konaković ogolio populizam: Još 2013. godine potpisali legitimno predstavljanje

Nemojte propustiti

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković danas je govoreći za N1 imao nekoliko zamjerki na one stranke koje nisu učestvovale u “neumskim pregovorima“.

Iako ih nije direktno prozivao, jasno je da je Konaković mislio na DF, ali i koalicione partnere SDP i Našu stranku, pišu Vijesti.ba.

On je tom prilikom rekao da jeste opcija “da se jednog dana probudimo u građanskoj državi“, ako to zagovarači savršenih rješenja mogu dogovoriti sa ovakvim Dodikom i Čovićem i međunarodnom zajednicom“, te je dodao da je druga opcija “status quo koji donosi pozicije i mandate zagovaračima savršenog društva, ali ne donosi dobro državi i građanima“.

No jedan segment Konakovićevog izlaganja bio je posebno zanimljiv. On je podsjetio javnost na sporazum bh. političkih stranaka potpisan u Briselu prije osam godina, kojeg je HDZ BiH koristio na pregovorima u Neumu.

– Pokazali su nam iz HDZ-a dokument potpisan 2013. godine u Briselu u kojem je 11 stranaka potpisalo sporazum u kojem kažu da jedni drugima neće birati predstavnike. To je jedna stara tema koju danas čini mi se zloupotrebljavaju neke kolege, koje eto žele malo političkih poena i malo populizma. Možda za to u ovom trenutka nije vrijeme, rekao je Konaković.

Lider NIP-a je ovom tvrdnjom zapravo ogolio populizam kojeg prvenstveno iz SDP-a i Naše stranke koriste u napadima na SDA zamjerajući im da u “Mostarskom sporazumu“ između ove stranke i HDZ-a stoji rečenica koja govor o “osiguravanju legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana“.

Upravo je SDP bio jedan od potpisnika sporazuma u Briselu, a zanimljivo je da je razgovorima koji su prethodili Sporazumu osim tadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, prisustvovao i aktuelni lider ove partije Nermin Nikšić.

U tom sporazumu iz Brisela kojeg je potpisao i SDP, pod tačkom 5. stoji gotovo istovjetna rečenica koja govori da će se naći “izborni modele koji će odgovoriti na legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i “Ostalih“.

Ove činjenice govore u prilog tvrdnjama da oni koji se nisu pojavili u Neumu zapravo uživaju u konformizmu i bave se politikanstvom te da su priče o navodnoj izdaji, prvo u Mostaru, a potom u Neumu neutemeljene.

Ruku na srce, protivnici pregovora od početka su imali jedan veliki problem – nisu ponudili niti jedan valjan argument kojim bi potkrijepili svoju odluku.

Da po njih stvar bude još i gora, pregovori u Neumu ne da nisu iznjedrili bilo kakvu izdaju, nego iznjedrili su probosansko jedinstvo SDA, SBB-a, NIP-a i NES-a na pozicijama zaštite multietničke države … i ne samo to. Takvo jedinstvo je rezultiralo i značajnom pobjedom. Naime, u Nemu su ove stranke uspjele osigurati da se u pogledu izmjena Izbornog zakona ne razgovara samo o onome za što je zainteresiran Dragan Čović – poziciji u Predsjedništvu BiH, već će ti razgovori ubuduće biti dio paketa u kojem je i ključno reduciranje ovlasti Domova naroda.

Jasno je to poručio i američki izaslanik Matthew Palmer, kazavši da će dogovor biti dio šireg paketa i da niti jedno pitanje neće biti rješenje dok sva pitanja ne budu rješena. A upravo je s tom rečenicom potonuo i čuveni optimizam Dragana Čovića.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Bundestagu uskoro odluka o angažmanu njemačkih vojnika u BiH?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je prošlog mjeseca nakon razgovora s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock podržao pojačanu...

Možda vas zanima i ovo